2015. március 2., hétfő

Válaszoltak Johannis magyarkérdésére az erdélyi magyar politikusok

Eltérően viszonyulnak az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek vezetői Klaus Johannis múlt heti megállapításához, miszerint „Romániában nem létezik magyarkérdés”.


magyarság, Románia, Klaus Johannis, kisebbségi jogok, Kelemen Hunor, Tőkés László, Izsák Balázs, Szilágyi Zsolt, Bíró Zsolt,
Tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt Sepsiszentgyörgyön. Henning János felvétele
Szemelvények a Krónika hétfői számában közölt összeállításból.

Kelemen Hunor


Az RMDSZ elnöke nem kívánta kommentálni Johannis Berlinben tett kijelentését.
Ha Berlinben Klaus Johannis azt válaszolta volna, hogy létezik magyarkérdés, akkor ma az újságírók arról faggatnának engem, hogy mi a magyarkérdés Romániában - vélekedett Kelemen.
Elmondta: beiktatása óta többször is tárgyalt Johannissal, ismertette vele a magyar közösség problémáit, de - bár nincsenek tabutémák - az autonómiáról eddig nem esett szó. Beszéltek viszont arról a parlamentben elakadt kisebbségi törvénytervezetről, amely kulturális autonómiát biztosítana a kisebbségek számára, és amelyet beterjesztésekor Johannis a német közösség vezetőjeként támogatott.

Szilágyi Zsolt


Az EMNP elnöke rendkívülinek találta, hogy Romániának német származású elnöke lehet, de úgy vélte, ez nem palástolhatja azt a tényt, hogy a román állam nemzetpolitikájának eredményeként az erdélyi őshonos közösségek eltűnőfélben vannak. Szilágyi Zsolt arra emlékeztetett, hogy az erdélyi szászoknak a 13. században biztosított önkormányzatiságot ma területi autonómiának lehetne nevezni.
Azt gondolom, hogy Johannis is egy olyan Romániát szeretne, amelyben az őshonos közösségek: a szászok, a magyarok, a székelyek, a svábok nem érzik magukat veszélyben – szögezte le Szilágyi.

Biró Zsolt


Az MPP elnöke úgy vélte, már a berlini kérdésfelvetés is azt bizonyítja, hogy a magyarkérdés nincs megoldva Romániában. Bíró ugyanakkor biztatónak vélte, hogy az államfő természetesnek tartja Magyarország odafigyelését a határon túli magyarok sorsára, úgy vélte, meg kell erősíteni az erdélyi magyar külpolitikát, és láthatóvá kell tenni az Európai Unióban az erdélyi magyarok jogsérelmeit és a román hatalom által alkalmazott kettős mércét.

Izsák Balázs


A Székely Nemzeti Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a berlini sajtótájékoztatón a témát felvető újságíró azt firtatta: nem okoz-e problémát, hogy Magyarország túl sokat foglalkozik az erdélyi magyarok sorsával.
Ezt a kérdést a romániai államfő helyesen kezelte, azt mondta, a két ország között emiatt nincs konfliktus. Ez egy jó megközelítés. A Magyarország-ellenes, balliberális európai propaganda kapott egy rendkívüli jó választ – fogalmazott Izsák.
Izsák szerint Johannis állítását, miszerint nincs magyarkérdés Romániában, úgy is lehet értelmezni, hogy nem okoz konfliktust, ha Magyarország felelősséget vállal a romániai magyarokért.

Izsák Balázs nyílt levelet írt Johannisnak magyarkérdés-ügyben

Tőkés László


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke csalódottságának adott hangot Johannis berlini kijelentése miatt, mert szerinte elsősorban a magyar közösség illetékes abban, hogy megmondja, van-e vagy nincs magyarkérdés.

Tőkés László a Krónikának elmondta: pénteken kapott választ a román elnöki hivataltól a párbeszédet kezdeményező levelére. A választ jegyző Laurențiu Ștefan, az államelnöki hivatal belpolitikai ügyosztályának vezetője arról biztosította, hogy az elnök elkötelezett valamennyi román állampolgár emberi jogai és szabadsága mellett, illetve amellett, hogy megerősítse az ezen a téren kialakult jó romániai gyakorlatot. Johannis nyitott a párbeszédre, a zsúfolt programja miatt azonban a találkozóra a közeljövőben nem kerülhet sor. Az államelnöki hivatal vezetői viszont készek erre.
Fontosnak tartom, hogy a párbeszéd elkezdődött, kész vagyok az államelnöki hivatal bármelyik illetékes beosztottjával tárgyalni, viszont a levelezés és az államelnök berlini kijelentései miatt is borúlátó vagyok - jelentette ki Tőkés.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Krónika