2015. március 3., kedd

Törvénybe iktatná az RMDSZ a magyar nyelv ünnepét Romániában

A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte az RMDSZ törvénytervezetet beterjesztve a román parlamentben.


anyanyelvhasználat, magyarság, Románia, RMDSZ, magyar nyelv, magyar nyelv napja
Forrás: Anyanyelvápolók szövetsége
Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint március 3-án a Házbizottság beiktatta a szövetség frakciója által kidolgozott törvénytervezetet. 

A kezdeményezés azt indítványozza, hogy november 13-a Romániában hivatalosan a magyar nyelv napja legyen. Ezen az ünnepen lehetővé válna számos magyar vonatkozású kulturális program szervezése.

Romániában a cseheknek és a tatároknak van hivatalosan elfogadott nemzeti ünnepük.

November 13-át a magyar nyelv napjaként ünneplik a Kárpát-medencében. Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a Romániában élő magyar kisebbség jogos elvárása, hogy itt is hivatalos ünneppé váljon ez a nap.

A jogszabálytervezet értelmében minden magyarlakta településen kulturális rendezvényeket szervezhetnek, amelyeket az önkormányzatok és civil szervezetek is támogathatnak. A közszolgálati televízió és rádió beemelheti műsorrácsába az rendezvényekről szóló tudósításokat. A javaslat továbbá előírja kulturális programok szervezését azokban az oktatási intézményekben, ahol magyar nyelven folyik a tanítás.
Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Ezen a napon szentesítette 1844-ben V. Ferdinánd magyar király azt a törvényt, amely hivatalossá tette a magyar nyelvet.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/RMDSZ-közlemény