2015. március 2., hétfő

Ha nem adnak nyugtát, nem kell fizetni a boltban

Március 1-jén lépett hatályba az a pénzügyminiszteri rendelet, amely szabályozza az adókerülők elleni fellépés legújabb módozatait.


gazdaság, Románia, nyugtalottó, pénztári nyugta, adózás,

A rendelet értelmében a pénzügyellenőrök egy hónaptól három hónapig terjedő időszakra felfüggeszthetik a kereskedelmi egység működését, ha az nem ad nyugtát. 

A pénztárgép használatának kötelezettségét már korábban kiterjesztették valamennyi kereskedelmi egységre és szolgáltatóra. De hiába van kasszagép, ha az nem a hatóságok által engedélyezett forgalmazótól származik, ebben az esetben is elrendelhető a tevékenység felfüggesztése.

A bezárt üzlet bejáratára látható helyre ki kell írni a felfüggesztés okát;
a nyugtával kapcsolatos rendellenességekért a hatóság 10 ezer és 15 ezer lej közötti bírságot róhat ki;
ha olyan pénzt találnak egy boltban, amelynek eredetét a kereskedő nem tudja igazolni, akkor azt elkobozzák, és ebben az esetben 2 ezer és 4 ezer lej közötti bírság róható ki.

Nyugtával dícsérd


Szintén márciustól vezették be azt a rendelkezést, hogy a vásárlók fizetés nélkül távozhatnak a termékekkel vagy szolgáltatásokkal egy üzletből, amennyiben a kereskedő nem hajlandó nyugtát adni nekik. A vásárlókat erről a jogukról tájékoztató szabvány-felhívást valamennyi kereskedőnek jól látható helyre kell kifüggesztenie a boltban.

Nyugtalottó


A román kormány létrehozta az úgynevezett nyugtalottó intézményét is, amelynek célja arra ösztönözni a vásárlókat, minél több nyugtát gyűjtsenek a lottóhoz hasonló sorsoláson való részvétel érdekében.

Uniós ejnye-bejnye 


Az Európai Bizottság a múlt héten bírálta egyik jelentésében a román kormány adópolitikáját, amelyet kiszámíthatatlannak nevezett. Az EB egyebek mellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az áfa behajtási aránya Romániában igen alacsony: csak 56% folyik be az államkasszába, miközben az Európai Unióban ez az arány átlagosan 84%.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.