2015. március 10., kedd

Tízen vesztették életüket egy valóságsó forgatásán

Összeütközött két helikopter Argentínában a legnézettebb francia kereskedelmi televízió, a TF1 túlélő-show műsorának forgatása közben.


TF1, Dropped, Florence Arthaud, Camille Muffat, Alexis Vestine, helikopter-baleset, Adventure Line Productions
A szerencsétlenséget senki sem élte túl. Fotó: Jose Alamo/AP/MTI
A balesetben tíz ember vesztette életét, köztük nyolc francia és a helikoptereket vezető két helyi pilóta.

A Dropped című TV-produkció által közzétett lista szerint az áldozatok között van három sportoló híresség, Florence Arthaud női vitorlázó, Camille Muffat úszónő és Alexis Vastine ökölvívó is.

Alexis Vestine, Argentína, Camille Muffat, Dropped, Florence Arthaud, Franciaország, helikopter-baleset, TF1, Adventure Line Productions
Florence Arthaud, Camille Muffat és Alexis Vastine. Forrás: TF1
Az 57 éves Florence Arthaud a világ egyik legismertebb vitorlázója volt, 1990-ben megnyerte a Rum útja vitorlásversenyt, a szólóvitorlázók legnépszerűbb és legnagyobb presztízsű transzatlanti versenyét, amelyre nők nagyon ritkán vállalkoznak. A francia média azóta csak az „Atlanti-óceán kis mennyasszonyának” nevezte.

A 25 éves Camille Muffat a francia úszósport egyik legjelentősebb éremszerzője volt, tavaly vonult vissza. A 2012-es londoni olimpián három érmet szerzett, köztük aranyat a 400 méteres női gyorsban.

A 28 éves Alexis Vastine a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon bronzérmet szerzett.
Az öt másik francia áldozat Brice Guilbert operatőr, Laurent Sbasnik adásrendező, Edouard Gilles hangmérnök, Lucie Mei-Dalby újságíró és Volodia Guinard producer. Valamennyien az Adventure Line Productions nevű produkciós iroda munkatársai, amely a kalandműsort gyártotta a TF1 kereskedelmi televízió számára.

A három szerencsétlenül járt sportolón kívül Alain Bernard úszó, Jeannie Longo kerékpáros, Anne-Flore Marxer snowboard bajnok, Philippe Candeloro korcsolyázó és Sylvain Wiltord labdarúgó vett részt a túlélő-showban, amelynek forgatása március elején kezdődött a dél-argentínai Patagóniában.

A harmadik éve tartó sorozat sportoló szereplőinek szélsőséges természeti körülmények között kellett versenyfeladatokat teljesíteniük.

A mintegy 80 fős stáb hétfőn Argentína északnyugati részén, a hegyvidéki Villa Castelli térségébe tartott, hogy felvegye a következő részt, amikor a tragédia bekövetkezett.

A helikoptereket helyi kormányzatoktól bérelte a stáb. A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismeretes. Sajtójelentések szerint az időjárási körülmények jók voltak.

Franciaország gyászol


Francois Hollande francia államfő és kormánya tagjai, valamint ellenzéki politikusok mellett számos francia sportoló fejezte ki megdöbbenését és részvétét a helikopter-baleset miatt.

Ügyészségi eljárás indult


Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt eljárást indított kedden a párizsi ügyészség - közölték igazságügyi források.


Francia állampolgárok külföldi halála esetén a párizsi vádhatóság automatikusan eljárást indít a tragédia körülményeinek kivizsgálására. A nemzetközi jogsegélykérés keretében a francia légi közlekedés csendőrség szakértői utaznak a baleset helyszínére.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI