2015. március 27., péntek

Szigorít pilótafülke-szabályán a Wizz Air

Soha nem fordulhat elő, hogy a fülkében mindössze egyetlen pilóta tartózkodik - közölte a magyar „kötődésű” fapados légitársaság szóvivője pénteken.


légiközlekedés, Wizz Air, Germanwings-katasztrófa, pilótafülke, germanwings-9525, germanwings-crash, Andreas Lubitz
Az Airbus A320-as pilótafülkéje. Fotó: Jason Calston/Airbus/EPA/MTI
Daniele de Carvalho tájékoztatása szerint ezentúl, ha az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni.

Az új eljárást üdvözölte a magyar légügyi hatóság.

Módosítja a pilótafülkére vonatkozó szabályozást a Lufthansa is


A légitársaság úgy döntött, a gépeken folyamatosan két személynek kell a fülkében lennie.


A Germanwings honlapján pénteken közzétett közlemény szerint döntésüket a német légügyi hatósággal együttműködve hozták meg, bevezetésére a lehető legrövidebb időn belül sort kerítenek.

Csütörtökön több légitársaság közölte, hogy módosítja a fülke használatára vonatkozó szabályokat: a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair és az izlandi Icelandair sem engedi a jövőben, hogy csak egy személy tartózkodjon a fülkében.

A légitársaságok azután döntöttek a szabályok módosítása mellett, hogy kiderült: a Germanwings kedden lezuhant repülőgépének másodpilótája valószínűleg szándékosan vezette az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót.
A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gép kedden zuhant le Franciaország déli részén az Alpokban. Az utasszállító fedélzetén 150 ember tartózkodott, a szerencsétlenségnek nincs túlélője.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI