2015. március 31., kedd

Szennyezett paprikák a boltokban

A Greenpeace természet- és környezetvédelmi szervezet magyarországi aktivistái március elején - közjegyző jelenlétében - hét áruházlánc boltjaiban vásárolt 12 féle paprikát.


mezőgazdaság, rovarirtó, diklórfosz, szennyezett paprika, szennyezett zöldségek, szennyezett gyümölcsök, Greenpeace, vegyianyag,
Veszélyes vegyszerek a paprikában. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A paprikákat egy független laboratórium vizsgálta ki: nyolcban húszféle vegyszermaradványt találtak.

Az egyik paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott: az egyik a génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amely a határértéket több mint hússzorosan, míg a másik tiltott szer a határértéket harmincszor meghaladó mennyiségben tartalmazott.

A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.
A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet - figyelmeztetett Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője.
A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor. A szervezet egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI