2015. március 3., kedd

Székely szabadság napja: Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön emlékeznek

A Marosvásárhelyen nem engedélyezett tömegmegmozdulás helyett Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön tartanak tiltakozó megmozdulásokat március 10-én, a Székely szabadság napján.


Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, Sepsiszék, Gyergyószék, magyarság, évforduló, székely autonómia,
Melyikre menjek, melyikre ne menjek? Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Mindkét rendezvény szervezői bejelentették, a kormánynak címzett petíciót kívánnak elfogadtatni a tömeggel. A tervezett dokumentum az alapvető emberi jogok lábbal tiprása, és a székelység számára hátrányos közigazgatási átalakítási tervek ellen emeli fel szavát.

A gyergyószentmiklósi kezdeményezők - a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt helyi vezetői - felhívásukban egész Székelyföld lakóit városukba hívták tüntetni a kormány által tervezett közigazgatási átszervezés ellen, és a gyülekezési jog marosvásárhelyi korlátozása ellen.

Arra buzdították a marosvásárhelyieket, hogy a tömegmegmozdulás betiltása ellenére gyertyával és virággal róják le kegyeletüket a székely vértanúk emlékművénél, a tanárokat és a művelődési intézményeket arra buzdították, hogy emlékezzenek meg a három vértanúról, a vállalkozókat arra kérték: engedélyezzenek rövidített munkaidőt, vagy adjanak szabadnapot alkalmazottaiknak, hogy részt tudjanak venni a rendezvényeken.
Tegyük nyilvánvalóvá, hogy nem lehet minket elhallgattatni, békésen, törvénytisztelő módon, de határozottan kimondjuk azt, hogy miképpen képzeljük el Székelyföld jövőjét! - áll a gyergyószentmiklósiak felhívásban.
A Sepsiszéki Székely Tanács egy közleményben azt tudatta, hogy a sepsiszentgyörgyi turul szobornál tart tiltakozó megmozdulást. A mozgósításhoz a politikai pártok, az érdekvédelmi szervezetek és a történelmi magyar egyházak segítségét kérte.

Mindkét rendezvény szervezői felkérték azokat a székelyföldi önkormányzatokat, amelyek még nem fogadták el az SZNT által kezdeményezett autonómiapárti határozatot, hogy ezt március 10-én, rendkívüli tanácsülésen tegyék meg.
A Székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen a SZNT az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője - Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly - marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. 
A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által szintén betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

A SZNT lemondott az idei marosvásárhelyi tiltakozó megmozdulás megszervezéséről, miután Dorin Florea, a város polgármestere nem engedélyezte a demonstráció utáni felvonulást.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
közlemény/MTI