2015. március 26., csütörtök

A másodpilóta szándékosan vezette a hegyoldalnak a gépet

A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet, de a hatóságoknak nincs okuk azt feltételezni, hogy terrorcselekmény történt - közölte a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész.


Airbus A320, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Andreas Lubitz, Andreas Günther Lubitz

Brice Robin sajtótájékoztatóján közölte: a másodpilóta egyedül irányította a repülőt a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte.

A 28 éves német másodpilóta, Andreas Lubitz bár egy szót sem szólt ezalatt, de végig normálisan lélegzett, nem vesztette el eszméletet - mondta Robin a pilótafülke kommunikációját rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva.

Airbus A320, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Andreas Günther Lubitz
Brice Robin: a gép egyenletesen lefele haladó röppályájára nincs más magyarázat.
Ugyanakkor azt is közölte, hogy a másodpilótának nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, nincs ok terrorcselekményre gyanakodni.

A felvételek tanúsága szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki az ajtót. A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak, de a másodpilóta egy szót sem szólt.

Az utasok a felvételek szerint csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.
Azt hiszem, az áldozatok csak az utolsó pillanatokban ébredtek rá, hogy mi történik - mondta az ügyész.
Az áldozatok hozzátartozóit már a mostani nyilvános bejelentés előtt tájékoztatták a nyomozás állásáról, de „nehezen hiszik el” a hatóságok megállapításait.

Arra a kérdésre, hogy a másodpilóta öngyilkosságot követett-e el, Brice Robin ügyész azt mondta:
Azok az emberek, akik öngyilkosságot követnek el, általában egyedül teszik ezt. Ezt nem nevezném öngyilkosságnak.
Az ügyész beszámolója szerint a másodpilóta eleinte udvarias hangnemben kommunikált a kapitánnyal, de amikor a kapitány elkezdett a tervezett düsseldorfi leszállás részleteiről beszélni, kurtán kezdett válaszolni neki. Az ügyész szerint az még nem világos, hogy a másodpilóta előre tudta-e, hogy a kapitány el fogja hagyni a pilótafülkét.

A németországi Montabaurban, Lubitz szülőhelyén az AP hírügynökségnek a férfi ismerősei azt mondták, a másodpilóta nem mutatta depresszió jeleit.
Boldog volt, hogy a Germanwings-nél dolgozott, és minden rendben volt vele. Jó benyomást keltett" - mondta Peter Rücker, annak a vitorlázóklubnak az egyik tagja, ahol Lubitz először repülni tanult. 
Rücker csendes, de barátságos embernek írta le Lubitzet.

A másodpilóta tizenéves korában szerzett vitorlázórepülőre érvényes engedélyt, és egy szakközépiskola elvégzése után lett a Lufthansa pilótatanonca. A Lufthansa közlése szerint a másodpilóta 2013 szeptemberében csatlakozott a Germanwings légitársasághoz, és azóta mindössze 630 órát repült.

Korábban Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke mindkét pilótáról azt mondta, hogy „tapasztaltak és jól kiképzettek” voltak.

Nem tudni a pilóta motivációját


Egyelőre csak találgatnak arról, hogy mi lehetett a Germanwings Airbus A320-asát az Alpoknak vezető pilóta tettének motivációja.


Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke elmondta, továbbra is megbíznak a pilótaképzési és kiválasztási programjukban, amelyen a fiatal pilóta is átesett és minden vizsgát teljesített.

A kedden lezuhant gépről készült utolsó videófelvétel:

Forrás: MTI