2015. március 8., vasárnap

Simicska Lajos: Orbán jelentéseket írt rólam

Simicska Lajos a Mandinernek adott interjújában azt állította, hogy közös sorkatonai szolgálatuk idején, Orbán Viktornak jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő.


média, Orbán Viktor, Simicska kontra Orbán, Simicska Lajos, ügynöki jelentés, titkosszolgálat, állambiztonsági szolgálat
Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben. MTI Fotó: Kovács Attila
A Miniszterelnökség korábban közzétett dokumentumokkal alátámasztva cáfolta az üzletember állításait.

Simicska az interjúban azt mondta: az előző rendszerben - édesapja 1956-os munkástanácsi szerepvállalása miatt - megfigyelték, a katonaságnál is „célszemély” volt, egy őrnagy egyszer meg is mutatott neki egy vastag aktát, ami róla gyűlt össze 22 éves korára, és fel is olvasott neki a jelentésekből.

Hozzátette: volt olyan, aki odament hozzá a hadseregben és magától elmondta, hogy „jelentenie kell róla”. Simicska azt mondta, Orbán volt az. Állítása szerint megbeszélték, hogy kitalálják együtt, miket fog írni.

Az üzletember arról is beszélt, hogy miután leszereltek, Orbán elmondta neki, a katonaság után „alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott”. Simicska Lajos kijelentette: ezt harminc évig elhitte, „ma már nem tudom, mit gondoljak”.

Simicska azt is tudni véli, hogy a rendszerváltáskor eltűnt dossziéja Moszkvában van, az újságíró azon felvetését, miszerint Vlagyimir Putyin, orosz elnök Orbánt egykori jelentéseivel zsarolja, nem erősítette meg, de nem is cáfolta. 

A Miniszterelnökség vasárnap a Mandiner megkeresésére reagált Simicska kijelentéseire: Orbán Viktor Vadai Ágnes kérdésre adott válaszát és az ahhoz csatolt egykori titkosszolgálati dokumentumokat küldte el.

Ebben a miniszterelnök kifejtette, hogy a „diktatúra gépezete” vaskos dossziéban dolgozta föl ellenzéki tevékenységét, ezeket a dossziékat nyilvánosságra hozta.

Közölte, hogy sorkatonai szolgálatának első időszakában megpróbálták beszervezni, de ezt visszautasította, ami kiderül a dokumentumokból. Hozzátette, hogy később őt és feleségét, valamint ellenzéki társait „folyamatos megfigyelés alatt tartottak”.
Az is világosan kiderül a dokumentumokból, hogy a nyolcvanas évek elejétől mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetettek ellenünk. Megfigyeltek, besúgókat állítottak ránk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyünkre, a lakásunkba, sőt, a hálószobánkba is" - írta Orbán Viktor.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI