2015. március 11., szerda

Ponta is bíróság elé került

A román miniszterelnököt a Traian Băsescu leváltására kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben citálták szerdán a bíróság elé.


választási csalás, Traian Băsescu, Románia, DNA, Victor Ponta, Liviu Dragnea, referendum,
Victor Ponta. Forrás: Digi24
Victor Pontát tanúként hallgatta ki a román legfelső bíróság.

A korrupcióellenes ügyészség választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

A DNA szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. Az ügynek Dragneán kívül 76 vádlottja van, közülük kettőt, aki beismerő vallomást tett, egyszerűsített eljárással fejenként 16 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Ponta a védelem tanújaként a bíróság előtt elmondta: a SZDP kizárólag törvényes eszközökkel mozgósította a választókat, a részvételi adatok begyűjtését célzó hálózatot pedig a szavazás napján kizárólag tájékozódásra használták.

A pártelnök-kormányfő elismerte, hogy más pártokhoz hasonlóan a SZDP is beszervezte embereit, hogy a választás napján SMS-ben küldjék meg a pártközpontnak a részvételi adatok alakulását, de cáfolta, hogy a jelentések már urnabontás előtt arra is kiterjedtek volna: hány „igen” és hány „nem” szavazatot adtak le.

A másfél órás bírósági kihallgatás után Ponta újságírók előtt kijelentette:
A politikai döntések és büntetőjogi felelősség között különbséget kell tenni, ez különbözteti meg a demokráciát és diktatúrától.
Szerinte Dragneát igazságtalanul vádolják azzal, hogy „nem anyagi természetű”, vagyis politikai haszonszerzés céljából vetette latba befolyását, hiszen minden választási kampány erről szól.
2012 júliusában a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Băsescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Băsescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI