2015. március 9., hétfő

Politika fölötti összefogással keresnek magyar polgármesterjelöltet Marosvásárhelyen

Május végén előválasztás útján választják ki azt a marosvásárhelyi polgármesterjelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a 2016 júniusában esedékes önkormányzati választásokon.


Dorin Florea, magyarság, Marosvásárhely, önkormányzati választások, összefogás,

Az előválasztások szabályzatát múlt héten fogadta el az RMDSZ Maros megyei területi képviselőinek a tanácsa.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy „politika fölötti összefogással” keresik azokat a magyar jelölteket Marosvásárhelyen, Szászrégenben és Maros megye több más településén, akiket támogatni tud a teljes magyar közösség.

Az elfogadott szabályzat szerint a jelölteknek támogatói aláírásokat kell gyűjteniük, és társadalmi szervezetek támogatását is élvezniük kell. Az előválasztásokon azok a magyarok vehetnek részt, akik előzetesen regisztráltatták magukat az előválasztási névjegyzékbe. A választói regisztráció módszerét a magyarországi parlamenti választások módszertanából „lesték el”.

Az RMDSZ megyei elnöke elmondta, hogy informális megbeszéléseket folytatott mind az MPP mind pedig az EMNP Maros megyei vezetőivel, és közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyek a legjobb eredményeket hozhatják a magyar közösségnek. Hozzátette: ugyan az RMDSZ testülete fogadta el az előválasztási szabályzatot, a szövetség nem szabta feltételül az RMDSZ-tagságot a jelöltek számára. A pártok azt követően köthetnek politikai egyezségeket, hogy kiválasztották a közösség által támogatott polgármesterjelöltet.

Az előválasztások rendszerét Brassai azért tartotta jónak, mert ennek keretében lejátszhatók azok a magyar-magyar politikai csaták, amelyek a tényleges választásokon a magyar jelölt esélyeit rontják. 
Nem az a célunk, hogy bárkit is kizárjunk, hanem az, hogy nyissunk, befogadjunk, lehetővé tegyük mindenki számára akár a megmérettetést, akár a véleménynyilvánítást - jelentette ki az RMDSZ Maros megyei elnöke.
Brassai úgy vélte, az előválasztások és a tényleges választások közötti egy év alatt kialakulhat az a bizalom a közösségben, mely lehetővé teszi, hogy ismét magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek, Szászrégennek, és több Maros megyei vegyes lakosságú községnek.

A 45 százalékban magyarok által lakott Marosvásárhely polgármesteri tisztségét 2000-ben vesztette el az RMDSZ. Azóta a több párt és szervezet színeiben is jelölt Dorin Florea jelenlegi polgármester győzött a választásokon.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI