2015. március 27., péntek

Orvosi tiltás ellenére repült kedden Andreas Lubitz

Andreas Lubitznak a katasztrófa napján betegállományban kellett volna lennie - közölte pénteken a düsseldorfi ügyészség.


Airbus A320, Andreas Lubitz, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
A lezuhant Germanwings-gép roncsdarabjai. Fotó: Sebastien Nogier/EPA/MTI
A másodpilóta lakóhelyén lefoglalt iratok alapján feltételezhető, hogy a férfi beteg volt, és ezt titkolta munkaadója és kollégái előtt. Az erről szóló összetépett orvosi papírt az ámokfutó pilóta lakásán találták meg a nyomozók a csütörtöki házkutatás során.

A papír éppen keddre szólt, aznapra, amikor lezuhant a Barcelonából Düsseldorfba tartó járat, 150 emberrel a fedélzetén. Lubitznak tehát nem szabadott volna az orvosok szerint dolgoznia, ő mégis felszállt a géppel, a légitársaság előtt pedig elhallgatta a dokumentum létezését.

A közlemény szerint a házkutatások során nem találtak búcsúlevelet vagy más dokumentumot, amelyben a másodpilóta jelezte volna, hogy a katasztrófa előidézésére készül.

A lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy a másodpilóta titkolta betegségét.

Lubitz pszichiátriai kezalés alatt állt


Valószínűleg azért tépte össze a betegállományba helyezéséről rendelkező orvosi iratot, mert annak alapján hosszabb ideig nem repülhetett volna - írta a Süddeutsche Zeitung pénteken az online kiadásában.


Az iratokból kiderül, hogy Andreas Lubitz több orvos kezelése alatt állt, a betegállományba helyezéséről szóló iratot pedig egy neurológus-pszichiáter szakorvos állította ki.

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a szóban forgó dokumentum alapján Lubitz huzamosabb ideig nem vezethetett volna repülőgépet, és ez lehetett az oka annak, hogy összetépte az iratot és titkolta betegségét.

A Germanwings szóvivője közölte, hogy a céghez nem jutott el olyan dokumentum, amely a másodpilóta betegállományba helyezéséről szól. A szóvivő kiemelte, hogy a társaságnak nincs módja tudomást szerezni arról, hogy egy orvos betegállományba helyez egy munkavállalót, ha a munkavállaló erről nem tájékoztatja a munkaadót.

Orvosi titoktartás


A berlini Der Tagesspiegel az online kiadásában arról írt, hogy a 27 éves fiatalembert a düsseldorfi egyetemi klinikán kezelték. Az intézmény megerősítette, hogy Lubitz a páciensük volt.

A klinika tájékoztatása szerint a másodpilóta először az idén februárban, utoljára pedig március 10-én kereste fel az intézményt diagnosztikai vizsgálatok céljából. További részleteket az orvosi titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem ismertettek.

Ugyanerre hivatkozva a düsseldorfi ügyészség sem közölte, hogy a lefoglalt dokumentumokban milyen adatok szerepelnek a másodpilóta egészségi állapotáról. A házkutatás eredményét ismertető sajtótájékoztatón kiemelték, hogy az orvosi titoktartás az adott személy halála után is kötelez.

SIC


A szövetségi légügyi hivatal (LBA) pénteken megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy a másodpilóta aktájában szerepelt a SIC (a Specific Regular Medical Examination angol nyelvű kifejezés rövidítésére használt) megjegyzés, ami azt jelenti, hogy különleges és rendszeres orvosi felülvizsgálatra van szükség.

A megjegyzéssel legutóbb 2014 júliusában látták el Andrea Lubitz személyi anyagát. Az adatkezelési előírások miatt nem szerepel a nyilvántartásban, hogy miért van szükség a felülvizsgálatokra, így a hatóság előtt nem ismert, hogy a másodpilóta testi vagy lelki állapota miatt rendelték-e el a felülvizsgálatokat.

A hivatal közölte, hogy kikéri a másodpilóta aktáját a Lutfhansa légi egészségügyi központjától, és továbbítja azt a katasztrófát vizsgáló francia hatóságoknak.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
vhegy/MTI