2015. március 6., péntek

Minden újszülöttnek facsemetét ültetnek

Az ötletgazda Gemenc Zrt. kezdeményezésére Fák Nemzetünk Jövő Generációiért címmel rendhagyó faültetési programot terveznek Magyarországon. 


Fák Nemzetünk Jövő Generációiért, gemenci erdészet, Magyarország, facsemeték, újszülött
A csemeték ápolásában a gyerekek is részt vennének. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A tervek szerint egy országos program keretében minden Magyarországon születendő gyermek után egy fát ültetnének együttműködésben az önkormányzatok, az erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és civil szervezetek.

A program címe azt próbálja kifejezni, hogy minden gyerek ehhez a tájhoz tartozik, itt vannak a gyökerei; minden gyereknek egyenlő esélyekkel indul az életben; kifejezi az ember és természet egységét, valamint erősíti a lokálpatriotizmust is.

Az elképzelés szerint az adott helyen lakó gyerekek nevét megörökítő fasorok jönnének létre, a településeket a természettel összekötő zöld folyosókkal.

A programmal kapcsolatos törvénytervezetet a magyar Földművelésügyi Minisztérium dolgozza ki, a törvény megalkotására azonban csak akkor van esély, ha a kezdeményezés kellő társadalmi támogatottságot kap, valamint sikerül a Magyarországon működő mintegy háromezer önkormányzat összefogása.

A tervek szerint csak azoknak a családoknak lenne ilyen fájuk, akik jelentkeznek a programra, a kezdeményezők azonban azt szeretnék, hogy egy gyerek se maradjon ki az akcióból, ezért a nem jelentkező szülők gyermekeinek a nemzeti parkokban hoznának létre ligeteket. Az elültetett facsemetékről nyilvántartást vezetnének. Magyarországon évente 80-90 ezer gyerek születik, a kezdeményezők azt remélik, legalább a szülők harmada jelentkezik majd a programra.

A világon máshol is van hasonló gyakorlat, például Indonéziában senki nem kaphat anyakönyvi kivonatot, míg nem tudja bizonyítani, hogy már elültetett két facsemetét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Kossuth Rádió