2015. március 10., kedd

Magyarország is megemlékezik a székely vértanúkról

Nemcsak Székelyföldön, hanem több magyarországi településen is lesznek megemlékezések ma, a székely szabadság napján.


megemlékezés, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, történelem, magyarság, Székelyföld,
Így emlékeztek tavaly Budapesten, a Hősök terén. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A fővárosban és több vidéki településen is megemlékeznek a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján, amelyet a Székely Nemzeti Tanács a székely szabadság napjává nyilvánított.

Budapest


A Hősök terén este 6 órakor tart megemlékezést a Székelyföldért Társaság.

Székesfehérvár


A Magyarok Világszövetségének székesfehérvári szervezete, a Fejér Szövetség a Maros-hegy körforgalmában tart mécsesgyújtást, hogy kifejezzék együttérzésüket székely testvéreik „önrendelkezési küzdelmei iránt”.

Esztergom


A Mária-Valéria Híd hídfőjénél gyertyás megemlékezést tart és felvonja a székely zászlót az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, és a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás.

Szolnok


A belvárosi nagytemplomnál, a székely származású vitéz Nagy Gyula altábornagy és vitéz Nagy Áron vezérőrnagy emléktáblájánál szimpátiatüntetést tartanak. 
Az évfordulón az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője - Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly - marosvásárhelyi emlékoszlopánál szerveznek évről évre megemlékezést. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI