2015. március 24., kedd

Lezuhant Franciaországban a Germanwings egy gépe

Lezuhant a Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén. Francois Hollande francia köztársasági elnök közölte: nincs túlélője a repülőkatasztrófának.


repülőgép baleset, Germanwings, Germanwings 9525, Franciaország, Germanwings crash

144 utas, két pilóta, valamint négy utaskísérő tartózkodott az A320-as fedélzetén.

A Barcelona-Düsseldorf útvonal az egyik legforgalmasabb járatnak számít Spanyolország és Németország között. A német nagyvárosban körülbelül háromezer spanyol él.

A gép menetrend szerint 9:35-kor indult volna a spanyolországi Barcelonából, de félórás késéssel szált fel. Nem sokkal dél előtt kellett volna landolnia a németországi Düsseldorfban. A járat 11 órakor tűnt el a radarokról.

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le - közölte a francia csendőrség, amelynek két helikoptere az Alpokban, mintegy kétezer méteres magasságban találta meg a roncsokat.

Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, repülőgép baleset, légikatasztrófa, Germanwings crash

Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője elmondta, hogy a csendőrség helikoptere megtekintette a baleset helyszínét. A csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken. A helyszíntől hét kilométerre található a legközelebb műút. A csendőrök gyalog már meg tudták közelíteni a helyszínt, és a képviselő szerint legelőször esetleges túlélőket keresnek.

A csendőrség arra kérte a környékbeli települések lakosságát, hogy ne próbálja megközelíteni a baleset helyszínét, az utakat hagyják szabadon a mentőalakulatok számára.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg háromszáz csendőr és rendőr dolgozik a helyszínen, a következő órákban hatszázra emelkedik a számuk a helyszín biztosítása és a mentések megkezdése érdekében.

Fekete nap


A Germanwings tulajdonosa, a Lufthansa vezérigazgatója twitter-üzenetben közölte: a légitársaság számára fekete nap a mai, és csak remélni tudja, hogy vannak túlélői katasztrófának. Nem sokkal később a Lufthansa igazgatóságának elnöke, Carsten Spohr a Facebook-oldalán rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait.
Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Lufthansa életében.
A gépet gyártó Airbus eddig nem szólalt meg az ügyben.

Német és spanyol áldozatok


A spanyol közszolgálati televízió szerint többségében németek utaztak a repülőgépen. A csatorna úgy tudja, hogy a német utasokon kívül spanyol állampolgárok is voltak a járaton.


Negyvenöt spanyol utas szerepel a Franciaország felett lezuhant repülőgé utas listáján - jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes kedden Madridban. Soraya Sáenz de Santamaría tájékoztatása szerint a gépen két csecsemő is volt.

A spanyol közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a többi utas német volt. Berlinben megerősítették, hogy sok a német áldozat, de pontos számokat nem tudtak mondani.

Diákok is voltak a fedélzeten


Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant Franciaország déli részén.


Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatásügyi minisztérium megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatán utazott.

A Haltern városi gimnázium tízedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.

A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud.

Nincs túlélő


A francia köztársasági elnök bejelentette: valószínűleg nincs túlélője tragédiának. A becsapódás helye nehezen megközelíthető. Francois Hollande azt is közölte, hogy már felvette a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral és VI. Fülöp spanyol királlyal.

A francia belügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint „nagyon nehéz és sokáig tartó” lesz a mentés, mert annak helye nehezen megközelíthető. A katasztrófa helyszínére francia mentőalakulatok indultak.

Nem tudni, mi történt


A német Der Spiegel internetes kiadása úgy tudja, hogy a gépen hirtelen csökkenni kezdett a kabinnyomás, és elképzelhető, hogy a pilóták megpróbáltak kényszerleszállást végrehajtani egy közeli sportrepülőtéren.

A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.
Germanwings
A Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. 
A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek. 
A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.
Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Forrás: MTI