2015. március 4., szerda

Letöltendőt kapott Dan Diaconescu

Öt és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti táblabíróság szerdán Dan Diaconescut.


Az OTV alapítójaként és műsorvezetőjeként ismertté vált politikust zsarolásban találta vétkesnek a táblabíróság. Első fokon hároméves letöltendőt kapott.

„Mellékbüntetésként” a bíróság további öt évre a nyomtatott és audiovizuális médiából is kitiltotta Diaconescut.

Dan Diaconescu, OTV, zsarolás, korrupció, média, Dan Diaconescu condamnat definitiv, Dan Diaconescu arestat
Dan Diaconescu. Forrás: Digi24
A vád szerint Diaconescu 2009-ben 200 ezer eurót követelt az Arad megyei Zaránd polgármesterétől, akit azzal fenyegetett, hogy az OTV-ben leleplezik állítólagos illegális ingatlanügyleteit, ha nem fizet. A polgármester állítólag 40 ezer eurónyi pénzt ki is fizetett Diaconescu egyik alkalmazottjának.

Diaconescu az azóta betiltott OTV-vel alapozta meg karrierjét: a bulvártévé vég nélküli beszélgetős műsoraiban bárki műsoridőt válthatott magának, hogy élő adásban beolvasson akinek csak akar. Az odamondogatós talkshow olyan népszerűvé vált, hogy Dan Diaconescuban felmerült: ebből politikai tőkét is lehet kovácsolni. Így jött létre a Nép Pártja, majd miután ezt az elnevezést nem fogadta el a törvényszék, az alapító szerényen Dan Diaconescu Néppártként jegyezte be pártját.

A PPDD fizetésemelést ígért az alkalmazottnak, nyugdíjemelést az időseknek, elhitette választóival, hogy elkobozná a törvénytelenül szerzett vagyonokat, állami vagyonkezelőt alapítana, amely osztalékot fizetne az állampolgároknak, és 200 ezer lakást építene a szegényeknek.

A 2012-es választásokon a PPDD a parlamenti helyek 14 százalékát szerezte meg. Az azóta eltelt bő két évben a PPDD szinte teljesen felőrlődött: 47 tagú képviselőházi frakciója 10 főre zsugorodott, a szenátusban pedig nincs már frakciója, mert a párt színeiben mandátumhoz jutott 21 szenátor közül húszan átültek más pártokhoz.

A román sajtó tudni véli, hogy politikai karrierje csúcsán Diaconescu pénzért árusította a PPDD-jelöltséget az ország 452 választókerületében. Itt talált menedéket a korrupcióért beperelt politikusok zöme, akiket 2012-ben a tekintélyesebb pártok már nem mertek jelölni.

Tavaly novemberben Diaconescu az elnökválasztáson is indult, de akkor már csak a leadott voksok 4 százalékát szerezte meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI