2015. március 15., vasárnap

Kossuth-díjjal tüntették ki Szőcs Gézát

A József Attila- és Babérkoszorú-díjas írót, költőt, a Magyar PEN Club elnökét vasárnap tüntették ki a Parlamentben.


Szőcs Géza, Kossuth-díj, irodalom, költészet, kultúra, magyarság, Március 15,
Szőcs Géza. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A 61 éves, marosvásárhelyi születésű írónak az egyetemes magyar irodalmat erdélyi gyökereiből táplálkozó, egyedi stílusú művészetével gazdagító költői-írói alkotómunkája elismeréseként ítélték oda a Kossuth-díjat.
A művész attól is művész, hogy mindent fokozott érzékenységgel él meg, dolgoz fel és jelenít meg. Persze, hogy feltűnik neki, ha nevét kihagyják egy felsorolásból: 1990-től főtitkárként én irányítottam a Romániai Magyar Demokrata Szövetség strukturális kiépítését és nemzetközi elfogadtatását is, a nevem halállistákon szerepelt a Janajev-puccs napjaiban, így feltűnik nekem, ha meg sem hívnak, még nézőnek sem annak a szervezetnek a 25. születésnapjára, amelyet szívvel-lélekkel szolgáltam - idézte fel egy tavalyi élményét a közéleti tevékenységéről is ismert alkotó.
Szőcs Géza hozzátette azonban, hogy ugyanilyen emlékezetes számára az a pillanat, amikor megkérdezték tőle: elfogadja-e a Kossuth-díjat.
Ugyanúgy jól esett és ugyanúgy elfogadtam, mint amilyen jól esett, immár több mint húsz éve az, hogy megkeresett a Fidesz: működjek velük együtt; ami akkor persze még leginkább csak együttgondolkodást jelentett. Orbán Viktornak adtam tanácsokat, ha valamivel kapcsolatban kikérte a véleményemet és azt mondják, vélhetően volt valamelyes szerepem abban, persze csak miniatűr, hogy a Fidesz érdeklődésében hangsúlyosabban kezdtek megjelenni a nemzeti kérdések - emlékeztetett.
Szőcs Géza ma is úgy véli, megérte a sok művészeti és közéleti szerepvállalás, noha mindezt inkább feladatvállalásként és szolgálatként igyekezett megélni.
Sem színpadi szerepekre nem vágytam - soha nem akartam színész lenni, bármennyire vonzott a színpad -, sem közéleti becsvágyaim nem voltak. Az a döntés, amely meghatározta egész további életemet, kizárólag morális döntés volt - fogalmazott.
Mint hangsúlyozta: költőként, politikusként arra a legbüszkébb, hogy soha nem írt le egyetlen szót sem, amelyet ne vállalhatna, amelyet szégyellnie kellene vagy letagadna.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI