2015. március 7., szombat

Kiengedték a börtönből Tóásó Elődöt

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló „terroristaper” magyar és román állampolgársággal rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot.


Tóásó Előd, Bolívia, Mario Tadic, terrorizmus, Evo Morales, Magyarosi Árpád
Tóásó Előd. Fotó: Martin Alipaz/EPA/MTI
A várva várt jó hírt szombat este jelentette be az EFE spanyol hírügynökség La Paz-i tudósítója, az „ügyet jól ismerő forrásokra” hivatkozva.

Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntetésvégrehajtási intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté - írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát.

Mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért - vádalku nyomán - öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük.

Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték.
Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. 
Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.
A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt nemzetközi bírálatok érték.

Az első szabad interjú

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI