2015. március 9., hétfő

Két amerikai turista belevéste nevét a Colosseum falába

Feljelentettek két amerikai turistát, aki belevéste nevét a római Colosseum falába.


A Titus császár által Kr. u. 80-ban felavatott Colosseum 1980 óta az UNESCO által védett műemlékek egyike. Fotó: Földi Imre/MTI
A két fiatal kaliforniai lány szabadságvesztést és tetemes bírságot kockáztat az ókori műemlék megrongálása miatt.

A Colosseum látogatói értesítették az őröket, hogy két fiatal lány fémpénzzel betűket vés az ókori amfiteátrum falába. A Colosseum első emeletének egyik belső falán hagyták ott nyolc centiméteres monogramjukat, le is fényképezték magukat előtte. A rendőrök a 21 és 25 éves lányt a legközelebbi rendőrőrsre kísérték.

„Megbántuk, amit tettünk, nem gondoltuk, hogy ennyire súlyos kárt okozunk. Egész életünkben emlékezni fogunk rá” - nyilatkozták az olasz sajtónak a lányok, akiknek olasz bíróság előtt kell felelniük a világörökségbe tartozó műemlék megrongálásáért. 

Nem ez az első alkalom, hogy a Colosseumba látogató turisták emléket akarnak hagyni maguk után. Tavaly novemberben egy 42 éves orosz turista véste be neve kezdőbetűjét a Colosseum egyik falába. Négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 20 ezer eurós bírság kifizetésére ítélték.

turisták, vandalizmus, Róma, Colosseum, Olaszország,
A K betű 25 centiméter magas volt. Forrás: Rai News
Szintén tavaly egy 15 éves kanadai fiú letört egy darabot a Colosseum egyik falából, és a követ hátizsákjában rejtette el.

A leghíresebb eset azé a két - a mai napig ismeretlen - amerikai turistáé, aki 1974-ben tört le egy darabot a Colosseumból. Huszonöt év elteltével, 2009-ben az ókori követ postán visszaküldték Észak-Karolinából a római városházára. A mellékelt levélben azt írták, hogy lelkiismeret-furdalásuk volt az amfiteátrum megrongálása miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: MTI