2015. március 31., kedd

Germanwings-tragédia: előkerült egy felvétel az utolsó pillanatokról (ügyészségi cáfolat)

A múlt héten bekövetkezett katasztrófa helyszínén előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videofelvételt a zuhanás előtti utolsó pillanatokról - írta online kiadásában a Bild.


Airbus A320, Andreas Lubitz, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
Milliméterről milliméterre átfésülik a hegyoldalt. Fotó: Laurent Cipriani/AP/MTI
A néhány másodperces, homályos felvétel az utaskabin hátsó részében készült. A Bild szerint a videó hitelessége megkérdőjelezhetetlen.

A francia Paris Match szerint a felvételt egy mobiltelefonnal készíthették. Magát a videót egyik lap sem közölte le.

A CNN beszámolója:Az utasok tisztában voltak vele, hogy meghalnak


Személyeket nem lehet azonosítani a zavaros felvételen, viszont tisztán kivehető három fémes hangzású ütés zaja.


Ez alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát.

A felvételen hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják: „Istenem!”, ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek.
Röviddel a felvétel vége előtt azt lehet kivenni, hogy a repülőgép egy része súrol egy hegyet, majd az utaskabin oldalra fordul, a kiáltozás felerősödik, majd a videó ezen a ponton véget is ér - írta a Bild.

Az ügyészség nem tud a videofelvételről


A katasztrófa ügyében eljáró marseille-i ügyész szerdán cáfolta, hogy a nyomozóhatóság videofelvétellel rendelkezik a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról.
Ha valaki rendelkezik ilyen felvétellel, köteles azt azonnali hatállyal átadni a nyomozóknak - olvasható Brice Robin közleményében. 
A francia csendőrség is cáfolta, hogy létezne ilyen felvétel.

„Ezek az állítások teljesen hamisak” - mondta a CNN amerikai hírtelevízióban Jean-Marc Ménichini alezredes a francia csendőrség részéről.
A baleset helyszínén több mobiltelefont is találtak, de még egyiknek sem elemezték ki a tartalmát - mondta a francia nyomozó.

A Lufthansa tudott Lubitz depressziójáról 


Airbus A320, Andreas Lubitz, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
Vezérigazgatók:
Thomas Winkelmann (Germanwings)
és Carsten Spohr (Lufthansa)
Fotó: Manu Fernandez/AP/MTI
A francia Alpokban lezuhant német repülőgép másodpilótája 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy „súlyos depresszív epizódon” ment keresztül - közölte kedden a Lufthansa német légitársaság.


A jegyzetet Andreas Lubitz elektronikus postájában találták meg. Akkor küldte, amikor egy megszakítás után visszatért a kiképzésbe. A légitársaság átadta az ügyészségnek a levelet, és elzárkózott minden kommentártól.

Korábban már felmerült a kérdés, hogy a légitársaság tudott-e a másodpilóta lelki betegségéről.

A „súlyos depresszív epizód” tünetei között vannak többek között a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos újra és újra visszatérő gondolatok, öngyilkossági kísérletek vagy tervek.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint a másodpilóta barátnője tudta, hogy Lubitznak lelki gondjai voltak, amelyek miatt kezelték, és úgy ítélte meg, hogy javul az állapota.
A pár derűlátó volt, bíztak abban, hogy együtt úrrá tudnak lenni a másodpilóta pszichés nehézségein - írta a hírportál az ügyet vizsgáló hatóságoktól származó értesülésekre hivatkozva.
A Spiegel Online hozzátette, hogy az élettárs meghallgatása alapján nem helytállóak a párkapcsolati válságról szóló híresztelések. A hatóságok jelenleg azt feltételezik, hogy Lubiz rettegett pilótaengedélye elvesztésétől, és elkeseredésében kormányozta a Germanwings-gépet katasztrófába.

Több mint 4000 gép- és holttestmaradványt gyűjtöttek össze


Befejeződött a 150 áldozat földi maradványainak összegyűjtése a katasztrófa helyszínén - közölte kedd este a francia csendőrség.


Jean-Marc Ménichini alezredes elmondta, hogy mivel már nincsen több holttestmaradvány a helyszínen, szerdán mintegy húsz, hegyvidéki beavatkozásokra kiképezett katona csatlakozik a helyszínelőkhöz az áldozatok személyes dolgainak összegyűjtésére.

Francois Hollande francia államfő ígéretet tett arra, hogy legkésőbb a hét végére valamennyi áldozatot azonosítják.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
vhegy/MTI