2015. március 25., szerda

Germanwings: megvan a második fekete doboz is

Megtalálták szerdán a második, a gép repülési adatait rögzítő fekete dobozt is a keddi repülőgép-szerencsétlenség helyszínén a francia Alpokban.


Airbus A320, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, germanwings crash, CVR, Cockpit Voice Recorder
A francia csendőrség helikopterei Seyne Les Alpesben 2015. március 25-én. Fotó: Alberto Estevez/EPA/MTI
A The New York Times úgy értesült, hogy az adatrögzítőből kiesett a memóriakártya és nem találják.

A kanadai CBC News hírcsatorna azt írta Twitter-üzenetében, hogy az adatrögzítő berendezés súlyosan megsérült. 

Francois Hollande francia államfő eközben a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontban megerúsítette: megtalálták a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát, magát a berendezést azonban még nem lelték meg.

Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, ígértet tett arra, hogy „a katasztrófa körülményeire fény fog derülni”.

Használható a CVR


Értékelhető adatokat sikerült kinyerni az első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni.


Airbus A320, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
CVR: Cockpit Voice Recorder. Forrás: BEA
A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 áldozattal járó baleset okairól.

A jelenlegi állás szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

A légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI