2015. március 19., csütörtök

Funarnak fizetnie kell a lovakért

A magyarellenességéről elhíresült volt kolozsvári polgármester tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a „lovak nyelvének” nevezte a magyar nyelvet; az Országos Diszkriminációellenes Tanács most benyújtotta a számlát: 2000 lej.


Az állatok nyelvén tudó háromszínű politikust Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor panaszolta be.

A pénzbírságon kívül, amit a Kolozs megyei adóhivatalnál kell befizetnie, Funarnak a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát is publikálnia kell egy országos napilapban.

Ki nyerít a végén?


diszkrimináció, Gheorghe Funar, magyarság, Románia, Tánczos Barna,
Gheorghe Funar. Forrás: Mediafax
Funar a műsorvezetőtől azt kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ szenátorát, miután az románul és magyarul is köszöntötte a nézőket.
Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem - jelentette ki Funar az élő adásban.
A diszkriminációellenes tanács úgy értékelte, hogy Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört” és nem járul hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”.

A határozat ellen Funar a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/HotNews