2015. március 25., szerda

Ez történhetett a Germanwings-járattal

Bár egyelőre kevés konkrétumot tudni a Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának keddi lezuhanásáról, a francia Alpokban történt, 150 ember életét követelő katasztrófa lehetséges okairól összeállítást közölt az AP amerikai hírügynökség.


Germanwings, Germanwings 9525, légikatasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Franciaország, Germanwings-crash
Milliónyi darabra tört: az Airbus maradványai a francia Alpokban.
Fotó: Thomas Köhler/EPA/MTI
Műszaki hiba? Nyomáscsökkenés? Pilótahiba? Terrorcselekmény? Az első feltételezések a légikatasztrófáról.

A Germanwings 9525-ös járata Barcelonából tartott Düsseldorfba. Az Airbus A320-as típusú gép a rendelkezésre álló adatok szerint elérte a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot, majd szinte rögtön süllyedni kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. A süllyedés mértéke 3-4 ezer láb volt percenként, amely kétszerese az ilyen gépek normál süllyedési sebességének. A gép 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról, vészjelzést nem adott. A roncsokat a francia Alpokban találták meg.
A baleset okára vonatkozó első nyomot a gép roncsainak elhelyezkedése jelentheti - mondta Todd Curtis, a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég volt biztonsági mérnöke, az Airsafe.com repülésbiztonsági oldal vezetője.
Ha a roncsok nagy területen szóródtak szét, akkor vélhetően repülés közben eshetett szét a gép, míg ha kis területen helyezkednek el, akkor valószínűleg egy darabban csapódott neki a hegyeknek.

A francia csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken. Ugyanakkor egy helyi lakos arról beszélt a La Provance című lapnak, hogy szerinte egy sziklafalnak csapódott a gép.
Az adatok alapján az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a repülőgép utasterében gyors nyomáscsökkenés következett be - írta az AP.

Túl sokszor repült a lezuhant gép?


A szerencsétlenül járt gép 24 éven keresztül átlagosan több mint napi öt, összesen pedig 46 700 repülést teljesített.


Ez ugyan nem kirívóan sok egy rövidebb európai utakon repülő utasszállító számára, de mindenesetre a normálisnak tartott mennyiség felső korlátait közelíti. Márpedig minden fel- és leszállás, és az azokhoz kötődő nyomáskiegyenlítés megterheli a gép vázát.

1998-ban például az Aloha Airlines egy Boeing 737-200-as gépe, amely sok rövid utat teljesített Hawaii szigetei között, a géptörzset alkotó fémek kifáradása és a korrózió miatt elvesztette teteje egy részét. (A balesetben egy légiutas-kísérő kirepült a gép szétnyílt tetején és meghalt, további 65-en megsérültek.)

Nyomáscsökkenés


Ha valóban gyors és jelentős nyomáscsökkenés történt volna a repülőn valamilyen okból, akkor a pilóták első lépése az kellett volna, hogy legyen, hogy 10 000 láb magasság alá vigyék a gépet, ahol már megfelelő a levegő oxigéntartalma a szabad lélegzéshez. A repülőgépen a kabinnyomás-csökkenéskor előugró oxigénmaszkokat tápláló tartályok nagyjából 10 percig tudják ellátni levegővel az utasokat. A percenként 3000 lábas süllyedéssel tehát nagyjából pont időben ért volna a gép 10 000 láb alá.

Todd Curtis úgy vélte, hogy a süllyedés kezdeti mértéke nagyjából megegyezik azzal, mint amilyet egy kabinnyomás-csökkenéssel járó incidens esetén várna az ember.

Műszaki hiba


A másik lehetséges forgatókönyv, hogy műszaki hiba történt.


Bár az Airbus utasszállítói kifinomult irányítórendszerrel bírnak, korábban már voltak problémák a cég gépeinek egyes műszereivel. 2009-ben az Air France 447-es járatának katasztrófája azzal kezdődött, hogy az Airbus A330-as típusú gép műszerei hibás sebességet jeleztek, miközben egy viharon haladt át a repülő. A balesetet végül pilótahiba okozta, a gép átesett*, amit nem vettek észre), de ennek kiindulópontja a rossz sebességadat volt.

*Áteséskor a repülőgép szárnyainál megszűnik a felhajtóerő, ez általában akkor fordul elő, ha a repülőgép túl lassan vagy túl nagy állásszögben repül.

Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légikatasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Germanwings-crash
Azokról a portálokról, amelyeken a gépek mozgását követni lehet, az derül ki, hogy a gép a lezuhanás pillanatáig adott jelet. Forrás: ZIPI/EPA/MTI
Tavaly novemberben a Lufthansa egy A321-es gépe - amely típus az A320-as valamivel nagyobb változata - nagyjából 4000 lábat zuhant egy perc alatt, miután a robotpilóta hirtelen lefelé irányította a gép orrát. Az incidenset az okozta, hogy az állásszöget mérő két érzékelő megfagyott a gépen, és a hibás adatokból a robotpilóta azt hitte, a gép átesett, ezért kézi beavatkozást sem engedélyezett. A történtekből csak azért nem lett nagyobb baj, mert a gép tapasztalt pilótája kikapcsolta a repülési adatokat kezelő berendezéseket. (A Bilbaóból Münchenbe tartó gép később folytatta útját és biztonságban leszállt.)

Az esetet követően az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) figyelmeztetést adott ki a probléma miatt. Ebben felhívta a pilóták figyelmét az állásszög-érzékelők esetleges hibájára, és arra, hogy ez csak a repülési adatokat kezelő berendezések kikapcsolásával orvosolható.

Pilótahiba


Felmerül a pilótahiba lehetősége is a keddi katasztrófával kapcsolatban.


Elképzelhető, hogy a pilóták véletlenül átesést idéztek elő, vagy olyan süllyedésbe kezdtek, amelyből nem tudták visszahozni a gépet. Az is lehet, hogy annyira arra koncentráltak, hogy 10 000 láb alá vigyék a gépet, hogy egyszerűen nem vették észre, milyen közel repülnek a hegyekhez, mígnem már késő lett - írta az AP hírügynökség.

Terrorcselekmény


A szakemberek úgy vélik: egyelőre a terrorcselekmény sem zárható ki.

A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol, továbbá két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt az Airbus 9525-ös járatnak.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Forrás: MTI via AP