2015. március 15., vasárnap

Erdély-szerte megemlékezik a magyarság

Március 15, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, történelem, megemlékezés, magyar tavasz, magyarság, Erdély, Székelyföld, kokárda
Erdély-szerte megünnepli március 15-ödikét a magyarság.


A magyar pártok, történelmi egyházak, önkormányzatok és helyi civil szervezetek megemlékezések, koszorúzások, ünnepi műsorok százait rendezik vasárnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján - néhol közösen, másutt külön-külön.

Szatmárnémeti


Az Ormos-ház falán lévő Petőfi-emléktábla megkoszorúzása után délben az ünneplők - lovas-huszárok és fúvószenekar vezetésével - a Petőfi-szoborhoz vonulnak, ahol a magyar kormány képviseletében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mond beszédet.

Sepsiszentgyörgyön


A szabadságharc emlékhelyeinek megkoszorúzása után délben a város több pontjáról indul menet a Szabadság téri központi ünnepségre, amelynek főszónoka Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Nagyvárad 


Délelőtt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt a Szacsvay-szobornál rendez megemlékezést, amelyen Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke mond beszédet.

Maksa


Szilágyi Zsolt, a EMNP elnöke a háromszéki Maksán, Gábor Áron síremlékénél tiszteleg a szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!

Marosvásárhely


Kora délután a Petőfi-szobornál (az EMNP-EMNT szervezésében), délután pedig a Postaréten, a Székely Vértanúk emlékművénél (az RMDSZ szervezésében) lesz ünnepi megemlékezés.

Kolozsvár


A kincses városban közösen ünnepelnek a magyar politikai szervezetek: 11 órától a Protestáns Teológiai Intézet elől vonulnak a főtérre, majd - a Szent Mihály-templomban tartandó ökumenikus istentisztelet után - az egykori Biasini Szálló elé, ahol ünnepi rendezvényt tartanak.

Kézdivásárhely


Idén sem marad el a székelyföldi hagyományőrző lovas csapatok, valamint a környékbeli falvak szekeres felvonulása a céhes város Gábor Áronról elnevezett főterén.

Csíkszeredába


A Vár téren tartanak megemlékezést délután az RMDSZ szervezésében, Kelemen Hunor szövetségi elnök részvételével.

Március 15, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, történelem, megemlékezés, magyar tavasz, magyarság, Erdély, Székelyföld,
Tisztelet a bátraknak

Székelyudvarhely


Délben A szabadságharc ereklyéi című kiállítást nyitják meg a Haáz Rezső Múzeumban, este fáklyás felvonulás indul a művelődési háztól a Márton Áron térre, ahol ünnepi műsort rendeznek.

Arad


Kora délután a Szabadság-szobornál rendezik meg a civil szervezetek vásárát, majd fél öttől kezdődik a megemlékezés és koszorúzás. Este hattól a színházban Éljen a magyar! címmel ünnepi műsort ad elő a Tihanyi Vándorszínpad.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI