2015. március 19., csütörtök

Csaba királyfi: Csíksomlyón is bemutatják a székely nemzeti rockoperát

Csaba királyfit ábrázoló
üvegfestmény a sepsiszentgyörgyi
Székely Nemzeti Múzeumban.
Henning János felvétele
G. Nagy Ilián művét augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén játsszák majd a csíksomlyói hegynyeregben.


A szerző székely nemzeti operaként határozta meg a művet, amelyben a rockopera elemei mellett a klasszikus opera hangzása is megtalálható.

A Csaba királyfi szövegkönyvét, verseit és zenéjét G. Nagy Ilián szerezte, Bene Zoltán hangszerelte. Az operában ujgur, székelyföldi és csángó dallamrészletek is felismerhetők.

G. Nagy Ilián korábban azt mondta, műve iránt azért nagy az érdeklődés, mert előtte senki nem írt egész estés színpadi művet Csaba királyfiról. Véleménye szerint a mondavilágban megőrzött és a székely himnuszban is megénekelt királyfiról homályosak az ismeretek mind Magyarországon, mind Székelyföldön.

Az opera felidézi Csaba királyfi alakját, azt, hogy miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, miként várták vissza a székelyek, és hogyan teljesedik be az öröksége.

Az augusztusi bemutatót Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda önkormányzata támogatja, megszervezéséhez a csíksomlyói kegyhely fölött rendelkező ferences rendtartomány is hozzájárult.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI