2015. március 18., szerda

Bűnvádi eljárás indult Băsescu ellen

Az elnöki hivatalból tavaly decemberben távozott Traian Băsescut gyanúsítottként idézték be szerdán a román legfőbb ügyészségre a Szociáldemokrata Párt szóvivőjének feljelentése alapján.


Traian Băsescu, Gabriela Firea, fenyegetés, zsarolás, bűnvádi eljárás, Basescu cercetat, Basescu cercetat penal
Băsescu sem érkezéskor, sem távozáskor nem nyilatkozott a sajtónak. Forrás Digi24
Gabriela Firea  fenyegetéssel és zsarolással vádolja Traian Băsescut.

A volt államfő mintegy 20 percet tartózkodott a legfőbb ügyészség épületében, nem nyilatkozott az esetet vizsgáló ügyész előtt, egyelőre tanulmányozni akarja az ügy aktáit.

Băsescu egy tavalyi televíziós nyilatkozatban azt mondta az őt folyamatosan támadó Firearól, hogy jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert azt általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy este már nem találja otthon. Arra utalt, hogy Gabriela Firea férjét bármikor letartóztathatják.

A SZDP szóvivője szerint azért tekinthető zsarolásnak Băsescu figyelmeztetése, mert ő szenátorként az államfő családjának ingatlanügyeit vizsgáló parlamenti különbizottság tagja és ezzel a kijelentéssel Băsescu meg akarta félemlíteni őt.

Băsescu amikor megtudta, hogy gyanúsítottként kell megjelennie az ügyészségen, újabb éles támadást intézett Firea ellen, akiről azt állította, hogy gyanús üzleti kapcsolatai voltak egy, a hírhedt Securitate pénzeit forgató céggel. Băsescu Tiberiu Nițu-t, a legfőbb ügyészt sem kímélte, róla azt mondta, hogy sorkatonaként emberekre lőtt az 1989-es forradalom idején a televízió épületénél.

A fenyegetést 3 hónaptól egy évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal bünteti az új román büntető törvénykönyv, míg a zsarolást egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI