2015. március 12., csütörtök

Borboly Csaba feljelentette önmagát az ügyészségen (pamflet)

Miután megelégelte, hogy ügyében évek óta eredménytelenül húzódik a nyomozás, ráadásul a napokban olyan sajtóhírek is szárnyra kaptak, amelyek szerint felmentik, a Hargita megyei tanácselnök pennát ragadott és feljelentő levelet írt saját maga ellen a nagykorrupciós ügyeket vizsgáló intézmény főügyészének, Laura Codruța Kövesinek.


Borboly Csaba, DNA, pamflet, Székelyföld,

Erről maga Borboly Csaba számolt be blogján, ahol azt is elmondta - egy szarkasztikus hozzászólásra reagálva -, hogy ugyan ő írta alá, de a feljelentés egy igazi csapatmunka eredménye, „kalákába íródott”.

„Magánemberként minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megmenthessem az irhámat” - írta a feljelentésben a tanácselnök, viszont „a jogállamiság és a demokratikus értékek szolgálatában álló politikusként, a társadalmi felelősségvállalás és a tisztességes munka elkötelezettjeként” nem fogadhatja el a hatósági „bénázást”.

Ebből az indíttatásból írta meg a feljelentést, amit a „közösség iránti mély tiszteletem diktált”. Több évnyi „mutyizás és centiméterezés” után elérkezettnek látta az időt, hogy véget vessen a „sumákolásnak”, és tiszta aszfaltot öntsön az útra.
Miféle jogállam az, ahol egy ilyen bűnlajstrommal rendelkező egyén szabadon járhat-kelhet?! – kérdezte.
Viszont az sem mindegy – írta, hogy mennyit ül az ember, „16, vagy 5 évet”, ezért úgy gondolja, ha együttműködik a nyomozószervekkel, talán kap némi enyhítést, de „ha van még egy kis igazság ezen a világon, akkor a dutyit nem úszhatom meg!”
Hozok egy utolsó áldozatot a közösségért, és önként félreállok. Nálam jobb és tisztább vezetőt érdemel Hargita népe - írta a tanácselnök.
Levelében Borboly a közérdek ellen és kárára elkövetett törvénytelenségek sorozatára hívta fel Kövesi figyelmét. Mint írta: a hivatali visszaélések, sikkasztások, csalások és okirat-hamisítások mind-mind „csecsebecsék” amellett, amit ő és a köréje szerveződött bűnszövetkezet elkövetett a megyében.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!

A székelyföldi politikus felelevenít egy esetet, amikor a Székely termék védjegyet és márkanevet odaítélő bizottság elnökeként kedvezően bírálta el egy olténiai népviselet-, és néptáncruha készítő kérését, miközben elutasított egy csíkdánfalvi keramikust. „Nem anyagi természetű haszonért, hanem irigységből” - írta.
Gyerekkori álmom volt, hogy nagy koromban kerámiakészítő leszek, de sajnos képtelen voltam megtanulni ezt a csodálatos népi mesterséget. Valószínű ezek a sérelmek vezettek a későbbi bűncselekmények elkövetéséhez. A börtönpszichológus majd kideríti – fogalmazott Borboly Csaba.
Ellenben megtanult kovácsolni. Politikai tőkét. Elismerte, csak érdekből állt a székelyföldi hagyományok, a népi örökség és értékek megőrzésének szolgálatában, csak hivatali kötelességből és képmutatásból jelent meg a „mindig rossz időpontba szervezett” kulturális eseményeken is. Utálta, hogy miattuk mindig lemaradt kedvenc szappanoperáiról, amikből egyszerre tanult és ihletet merített.

A „sznob-fesztiválokon” való részvétel és azok támogatása, valamint a „székelykedés” meghozta számára a helyi értelmiségiek elismerését, és ami ennél is fontosabb, az emberek bizalmát, beférkőzött a szívükbe, így később különösebb akadályok nélkül sikerült elfogadtatni a számukra nyilvánvalóan kedvezőtlen és negatív hatású beruházásokat. „Ha tőlem hallották, a feketéről is elhitték, hogy fehér” – írta Borboly.
Törpe vízerőmű, óriási átverés. Az emberek szeretnek hangzatos szavakat hallani. Nem baj, ha egy vak hangot sem értenek belőle. Repülőtér? Autonómia? Zöldenergia? Környezettudatosság? Energiafüggetlenség? A tátottszájú fogalomzavarában jól lehetett halászni! Ugyanezt már nem mondhatjuk el a Homoródról vagy az Úzról...”
Borboly őszinteségi rohama ezek után sem csitult: „Az egyedüli függetlenség amit elértem, az anyagi függetlenségem” – ismerte el. Hozzátette: „Borbolyföldön” mindent elért, amit csak akart, miközben mindenki rendelkezésére állt.
Akit nem sikerült szép szóval, vagy pénzzel meggyőzni, azt zsarolással bírtam jobb szándékra, másokra óriási nyomást gyakoroltam. Senki sem érezhette magát biztonságban: az egyszerű emberektől kezdve, tisztviselőkön és újságírókon át az Ufókig – világosította fel Borboly módszereiről Kövesinét.
Álmában sem gondolta volna, hogy épp az utóbbiak térítik le a „csillagösvényről”, hogy miattuk lesz kegyvesztett „Csaba királyfi”. „Hallgatnom kellett volna Pataky Attilára!” - írta a tanácselnök.

Mélységesen megbánta bűneit, de állítja, ha újrakezdhetné, bizony mindent ugyanúgy csinálna, mert tisztelet a közösségért ide, respekt a becsületért oda, de „hülye azért nem vagyok” – zárta sorait a politikus.
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
A kép forrása: Facebook/RMDSZ Csíki Területi Szervezete