2015. március 17., kedd

Az RMDSZ elítéli Kelemen Hunor kifütyülését

Az RMDSZ parlamenti csoportja elítéli a 2015. március 15-én, Sepsiszentgyörgyön történteket és határozottan elutasítja nemzeti ünnep üzenetének eltorzítását - olvasható a frakció kedden kiadott nyilatkozatában.


1848-49-es forradalom és szabadságharc, autonómia, Kelemen Hunor, magyarság, Március 15, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, RMDSZ,
Kelemen Hunor. Henning János felvétele
A törvényhozók felháborodását az váltotta ki, hogy a vasárnapi sepsiszentgyörgyi ünnepségen Kelemen Hunorn, RMDSZ-elnök felszólalását többen hangos füttyel és pfujolással fogadták, és beszéde végét is bekiabálásokkal zavarták meg.

A nyilatkozatban rámutatnak: Március 15. a modern magyar nemzet születésének pillanata, és ilyen értelemben minden magyar közös ünnepe, és az azt övező egység meggyőzően bizonyította Romániában a többségi nemzet számára, hogy tiszteletben kell tartani a magyar kisebbség ünnepeit, jogait, igényeit.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!

Az RMDSZ-frakció szerint a hétvégi sepsiszentgyörgyi események első sorban a nemzeti ünnep ideáljainak ártanak.
Március 15. nem az egyének magánvéleményéről, csoportok sajátos nézeteiről szól, hanem nemzetünk közös értékeiről. A szólásszabadság a véleménynyilvánítás szabadságának része, azt a morális jogot jelenti, amely önmagában nem sérti mások szabadságát. 
Sepsiszentgyörgyön egy kis számú magyar csoportosulás fontosabbnak érezte saját nézeteit hangoztatni, mintsem közös ünnepünket tiszteletben tartani. Ez az elenyésző kisebbség aránytalan mértékű kárt tett az ünnep méltóságában. Meggondolatlan tettük, a nemzeti ünnepünk megzavarása az elkövetőket minősíti - fogalmazott keddi nyilatkozatában az RMDSZ parlamenti csoportja.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/RMDSZ
A kép forrása: RMDSZ