2015. március 27., péntek

Andreas Lubitz depressziós volt

Andreas Lubitz „súlyos depresszióban” szenvedett 2009-ben és pszichiátriai kezelésben részesült - állítja a Bild. 


Airbus A320, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Andreas Lubitz,
Andreas Lubutz. Forrás: Bild
A német lap újságírói tanulmányozhatták a német szövetségi légiközlekedési hivatal erre vonatkozó hivatalos dokumentumait.

A férfi azóta is „különleges és rendszeres kezelésben” részesült - írta a lap; ezekről információkról tájékoztatta a légiközlekedési hivatalt a Lufthansa német légitársaság.

Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke csütörtökön elmondta, hogy Lubitz 2008-ban megszakította egy rövid időre a pilótaképzését. A kijelentéshez ugyanakkor nem fűzött magyarázatot. Lubitz ezután folytatta tanulmányait és rendben befejezte, mielőtt 2003-ban az Airbus A320-as repülőgéptípussal kezdett repülni.

A Bild szerint a másodpilóta, amikor megszakadt a képzése, depresszióban és szorongásban szenvedett. A keddi franciaországi repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapítása szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Sajtóértesülések


Lelki betegségre utaló információkat tártak fel a lezuhant a másodpilóta düsseldorfi lakásában tartott házkutatáson - jelentette pénteken a Spiegel Online hírportál.


Airbus A320, Andreas Lubitz, Franciaország, Germanwings, Germanwings 9525, légi katasztrófa, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép,
Házkutatás Andreas Lubitz düsseldorfi lakásán. Fotó: Martin Meissner/AP/MTI
A német rendőrség a kedden Franciaországban történt katasztrófa körülményeit vizsgáló francia hatóságok felkérésre tartott házkutatást a másodpilóta düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt.

A düsseldorfi ingatlan átkutatása nagyjából négy órán keresztül tartott, péntekre virradó éjjel ért véget. A Spiegel Online értesülése szerint arra utaló információkat tártak fel, hogy a 27 éves másodpilóta lelki betegségben szenvedett.

A Focus hírmagazin az online kiadásában arról írt pénteken, hogy a fiatalember lakásában különböző tárgyakat és iratokat foglaltak le, köztük „valami nagyon fontos, döntő jelentőségű” dolgot.

Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy a házkutatás révén sikerült áttörést elérni a tragédia feltárásban. A lefoglalt holmikat még alaposan meg kell vizsgálni, és „majd elválik”, hogy van-e közöttük a szerencsétlenséget magyarázó bizonyíték - mondta egy rendőrségi szóvivő a Die Welt online kiadásának beszámolója szerint.

A kapitány baltával próbált visszajutni a fülkébe


A Bild cikkéből a szerencsétlenség további részletei is kiderültek. Így az is, hogy a gép kapitánya, aki nem tudott visszatérni a pilótakabinba, megpróbálta baltával betörni az ajtót, és megakadályozni a katasztrófát. A Germanwings légitársaság tájékoztatás szerint ez az eszköz része a fedélzeti mentőfelszereléseknek.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Forrás: MTI