2015. március 10., kedd

A Székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön

A megmozdulás résztvevői területi autonómiát követeltek Székelyföldnek, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozása, a székely jelképek hatósági üldözése ellen. 


Székely Szabadság Napja, Sepsiszentgyörgy, Sepsiszék, Székelyföld, magyarság, székely vértanúk, székely zászló
Óriási székely zászló a prefektúra előtt. Henning János felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
A résztvevők óriási székely zászlót feszítettek ki a kormánymegbízott hivatala előtt, ahol a Székely Nemzeti Tanács képviselői petíciót adtak át.

A székelység autonómiaigényét felmutató közös demonstráció megszervezése érdekében intézett felhívást az erdélyi magyar politikai szervezetekhez Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke kedden, a Székely szabadság napján.

Tamás Sándor a Sepsiszéki Székely Tanács által meghirdetett sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás résztvevőjeként nyilatkozott a kezdeményezéséről a magyar közmédiának.

Rámutatott: az utóbbi 25 évben egyszer, a 2013 őszén széles összefogással megrendezett Székelyek Nagy Menetelésén sikerült úgy felmutatni a székelység autonómiakövetelését, hogy az mind belpolitikai, mind külpolitikai szempontból Székelyföldre irányította a figyelmet, ez pedig csakis összefogás miatt sikerülhetett.
Korábban is volt olyan párt, amely megpróbálta kisajátítani a székelyek ügyét, de senkinek sem hitbizománya Székelyföld, hanem mindannyiunk közös ügye, közös tulajdona (...) Szeretném hívni mindazokat a magyar szervezeteket, akikkel összefogásban Székelyföld autonómiájának ügyét előbbre tudjuk vinni: jöjjenek, tegyék félre a sértődéseket, szervezzünk közösen 2015-ben egy hasonló nagy rendezvényt - mondta Tamás.
Székely Szabadság Napja, Sepsiszentgyörgy, Sepsiszék, Székelyföld, magyarság, székely vértanúk,
Megemlékezés a sepsiszentgyörgyi Turul téren. Henning János felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
A sepsiszentgyörgyi rendezvényen felolvasták fel a román hatóságokhoz intézett közös petíciót. A román kormánynak és parlamentnek címzett, Klaus Johannis államfő figyelmébe ajánlott dokumentum rámutat: a Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét vagy az ott élő románság érdekeit sem, hanem a közösség választott testületeire bízza a közügyek jelentős részét. Ha azonban Bukarest önálló régiónként való elismerése helyett a Székelyföldet - az itt élő történelmi közösség egyértelmű akaratával szemben - egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolja, azzal egy sor nemzetközi kötelezettségvállalását is megszegi - olvasható a petícióban.

A tiltakozó megmozdulás mintegy kétezer résztvevője a megemlékezés helyszínéről a kormány helyi képviseletét ellátó prefektusi hivatalhoz vonult, ahol - bár a szervezők előrejelezték érkezésüket - a petíciót nem volt aki átvegye.
Szembefutottak velünk a csendőrparancsnok és a helyettese, közölték, hogy nincs a prefektus az épületben, nincs senki bent, mert lejárt a munkaidő. Ahogy az emberekkel ezt közöltem, elszakadt a cérna és nagy lázadás indult, és csak úgy lehetett fogát húzni a haragnak, hogy megtárgyaltuk a csendőrökkel, vegyék ők át a petíciót - mondta Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke.
A csendőrök telefonon megbeszélték a prefektussal, hogy másnap reggel fogadja a tüntetők képviselőit.

Gazda Zoltán elmondta: minden székelyföldi megmozdulást a helyi széki tanács kezdeményezett. Volt, ahol partnerszervezetek is csatlakoztak, de Csíkszereda volt az egyedüli hely, ahol valamennyi magyar szervezet - köztük az RMDSZ is - nyíltan kiállt a Székely szabadság napján szervezett tiltakozó megmozdulás mellett.

magyarság, Csíkszereda, Székely Szabadság Napja, székely vértanúk, Székelyföld,
A csíkszeredai demonstráció. Kátai Edit felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
Mivel a marosvásárhelyi polgármester megtiltotta a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára, a Székely szabadság napjára tervezett felvonulást, ezért Székelyföld több településére hirdettek a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat.

A szervezők szerint a sepsiszentgyörgyi demonstráció incidensek nélkül zárult.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI