2015. március 12., csütörtök

A románok imádják a DNA bilincses valóságshow-ját

Romániában a felnőtt lakosság csaknem kétharmada (63%) bízik a korrupcióellenes ügyészségben  - derült ki egy friss felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a Mediafax.


Laura Codruța Kövesi, Románia, DNA, IRES, közvélemény kutatás, korrupció,
Az egekben Laura Codruța Kövesi bizalmi indexe. Forrás: Digi24
Az IRES közvélemény-kutató intézet jelentéséből az is kiderül: a megkérdezettek 57 százaléka érdeklődéssel követi a politikusok letartóztatásáról és elítéléséről szóló híreket a médiában.

A válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy az utóbbi hónapokban számos, korrupcióval vádolt politikust ítélt el a bíróság, illetve helyezett letartóztatásba, 93 százalékuk pedig úgy látja: a román társadalomban a korrupció általánosan elterjedt jelenség.

A felmérésből kiderült: főleg az erdélyiek és bánságiak vélik úgy, hogy a korrupció elsősorban kormányzati szinten van jelen, a moldvaiak körében az átlagnál magasabb azok aránya, akik szerint a helyhatóságok is ugyanolyan korruptak, mint a központi közigazgatás.

Az IRES-jelentés szerint az igazságszolgáltatásban korábban példátlanul magas szintre, 43 százalékra emelkedett a DNA főügyészének, Laura Codruța Kövesinek a bizalmi indexe, akiben főleg a férfiak és az értelmiségiek bíznak.

Tiberiu Nițu legfőbb ügyészben a megkérdezettek 30 százaléka bízik, míg a korrupcióellenes intézmények egykori megalapításában szerepet játszó Monica Macovei volt igazságügyi miniszterben a megkérdezettek 23 százaléka.

A közvélemény-kutatás március 9-10. között készült több mint ezerfős, Románia felnőtt lakosságának nézeteit 3 százalékos hibahatárral tükröző reprezentatív mintán.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI