2015. március 13., péntek

A közpénzek gátlástalan lopásának egyik legfőbb oka

Egy alaposabb szemügyre vétel után kiderül, hogy a román közintézmények - szinte kivétel nélkül - horribilis összegeket fizetnek magáncégeknek a legkülönfélébb szolgáltatásokért.Úgy tűnik, Romániában a polgármesteri hivatalok képtelenek saját portást alkalmazni, megszervezni a hivatal takarítását, vagy a szemétkihordást, de nem tudnak „házon belül” megoldani egy szervertelepítést, vagy a hivatal honlapjának adminisztrálását sem.

Majd'minden tevékenységüket kiszervezik.

És mindenért kétszeres, vagy háromszoros árat fizetnek.

Ugyanez a helyzet a minisztériumokban is. Az állami intézmények gyakorlatilag már nem látnak el közérdekű feladatokat.

Kezdjük a hóeltakarítással: azért a pénzért, amit évente kifizetünk a közutak letakarításáért, az egész Balkán-félsziget hótalanításához elegendő eke-flottát vásárolhatnánk. De megbízott cégek végzik még az olyan banális munkákat is, mint a vécépapírcsere, vagy a városi parkolás. 

Vajon mi ennek az oka? Nem lennének képesek az intézmények maguk ellátni ezeket a feladatokat? Ennyire inkompetensek lennének a hivatali alkalmazottak? Olyan nagy dolog 10 biztonsági embert alkalmazni havi 2000-ért, a 100 ezer helyett, amit az őrzővédő cégeknek fizetnek? Szó sincs erről!

A probléma ott van, hogy a saját alkalmazottaidtól nem kérhetsz kenőpénzt. Viszont egy szolgáltató céggel kötött zsíros szerződés után „alanyi jogon” jár a 10, esetenként 20 százalékos „jutalék”. Mint kávé mellé a cigaretta.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!

Szerény véleményem szerint a probléma megoldása nem csak egy-két piszkos politikus, vagy köztisztviselő őrizetbe véteklében rejlik. A letartoztatások mellett a korrupció lehetőségét tálcán kínáló munkamódszereknek is véget kellene vetni. A közszolgáltatást ki kell venni a magánkézből, vissza kell állítani a közérdek szolgálatába!

Ha valakit érdekelne: sem kommunista, sem szocialista nem vagyok, csupán egy adófizető polgár, aki tudni szeretné, mi történik a közpénzekkel.
Lucian Mîndruță (Ford.: K.Gy.)

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
A kép forrása: RTVE