2015. március 11., szerda

A homeopátia egyetlen betegséget sem gyógyít

A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem - vélik az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei.


betegség, gyógymód, homeopátia, tanulmány, egészség, homeopátiás kezelés,

Elkészült a  témával kapcsolatos eddigi készült legátfogóbb tanulmány és annak felülvizsgálata.
Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést” - hívja fel a figyelmet a jelentés.
Ezen alternatív gyógymód használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. Ezeket a szereket vízben vagy alkoholban hígítva, megőrzi az eredeti szer tulajdonságait a kapott oldat, amely így a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát.

Már számos tanulmányban kutatták ennek az állításnak az igazát, leginkább sikertelenül. Az ausztrál nemzeti egészség- és orvostudományi kutatóintézet szakemberei a homeopátiáról készült 225 tudományos értekézését és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket.
A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az intézet arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészségi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenne. 
Miközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta - idézte a szakemberek szerdán közzétett jelentését a The Guardian.
A brit napilap hozzátette, hogy egy független cég szintén elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére.

Az ausztrál homeopátiai szövetség adatai szerint mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában.

A szövetség azt tanácsolja az ausztrál intézetnek, hogy átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát, és vegyen fontolóra egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | The Guardian
Fotó: Pixabay