2015. március 11., szerda

A Heineken nem bírt a Csíki sörrel a bíróságon

A suceavai táblabíróság szerdán jogerős ítéletben utasította el a Heineken Románia keresetét, és megállapította: a székelyföldi sörgyártó jogosan nevezi a termékét Igazi Csíki Sörnek.


Csíki sör, Igazi Csíki Sör, Heineken, Heineken Romania, szellemi tulajdon, Heineken kontra Csíki sör, Lixid Project

A bíróság megalapozatlannak találta a Heineken érveit a perben.

A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium sörmárkával, amely csíki sörként ivódott bele az erdélyi magyar köztudatba. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó jogi védelmet szerzett.

A Heineken Románia szellemi tulajdona megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

A Heineken a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el. A suceavai bíróságra a Heineken kérésére helyezték át a pert. A Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

A Heineken többek között azzal váltott ki ellenszenvet a székelyföldi magyarságból, hogy bírósági keresetében a román média és politikusok által előszeretettel használt, Székelyföld földrajzi létét tagadó „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használva mutatta be a manufaktúrát működtető céget, és annak tulajdonosát.

 KAPCSOLÓDÓ:
Plagizált a Csíki Sör?
A székelyek megcsinálták az év sörreklámját
Bezáratnák a Csíki Sört gyártó üzemet
A tisztesség marketingje

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI
A kép forrása: Sapientia