2015. február 19., csütörtök

Farsangtemetés Székelyföldön

Ősrégi szokás, a kereszténység előtti hitvilág továbbélése a nagyböjt előtti farsangtemetés, a tél elmúltának, szimbolikus „eltemetésének” sok vidámsággal, álarcos felvonulással és tréfás jelenetekkel teletűzdelt ünnepe.


farsang, farsangsirató, székelyföld, hagyományok, farsangtemetés, Alsósófalva, Székelyföld, népi szokások,
Elsiratták a farsangot a Alsósófalván. Szabó Károly felvétele A képre kattintva galéria nyílik!
Az ősi pogány hit késői megnyilvánulásai a telet elűző tűzgyújtás, a maszkok és mondókák valamint a nagy zajjal és felfokozott vidámsággal lefolytatott ceremónia is.

A rituális temetés menetrendje, és a hozzá kapcsolódó népszokások vidékenként változnak.

A gonosz telet általában egy felöltöztetett szalmabábú jelképezi, aki súlyos beteg - betegségét egy „orvos” állapítja meg - majd kimúlik és kezdetét veszi a siratás, búcsúztatás, sok élcelődéssel és a falu lakóit és elöljáróit sem kímélő „méltatásokkal”.

Ezután a tömeg - állatokat, ördögöket és egyéb furcsa figurákat megjelenítő jelmezekben nagy hangoskodással és csörömpöléssel - utolsó útjára kíséri a telet és a falu határában, vagy egy erre kijelölt helyen, elégetik a szalmabábut.

„Ó, lelkem, jó szomszédom ! Ha tudnák, hogy milyen nótás kedvű ember vót. Az vót az ő nótája, hogy: Ha meg halok ki fog engem megsiratni...”

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: Szabó Károly