2015. február 25., szerda

Végleges: az ortodox egyházé a Fenyő szálloda

Jóváhagyta a képviselőház azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a román ortodox egyháznak juttatta a székelyföldi Kovászna fürdővárosban álló Fenyő szállót.

Fenyő szálloda, Kovászna, egyház, ortodox egyház, Székelyföld, Tündérvölgy
Diszkrimantív ajándék
Egy évvel korábban a szenátusban elbukott a jogszabály a kormánypártok akkori viszálykodása miatt.

Az ügyben a képviselőház volt a döntő ház, amely 316 szavazattal 7 ellenében és 14 tartózkodás mellett jóváhagyta a Ponta-kabinet 2013 decemberében hozott rendeletét.

Az RMDSZ részéről felszólaló Cseke Attila képviselő az arányosság elvét sértő diszkriminatív eljárásnak minősítette az ortodoxoknak juttatott ajándékot, hozzátéve, hogy ezzel sérült az állam semleges mivolta az egyházakkal szemben.
Elfogadhatatlan az a tény, hogy a kormány egy közpénzből épített ingatlant az ortodox egyház kezelése alá helyez, főleg abban a kontextusban, hogy csak Kovászna megyében a Székely Mikó Kollégiumot visszaállamosították, a volt katolikus leánygimnázium épületét pedig még mindig nem szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának - idézte a képviselőt az RMDSZ hírlevele.
A kormány 2013 december 18-án hozott sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy az állami protokollalaptól a Vallásügyi Államtitkárság kezelésébe, Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségének juttatja a hatemeletes 89 szobás kétcsillagos szállodát, és a hozzá tartozó kezelőközpontot és sportpályákat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban a bukaresti kormánynak a székelyföldi etnikai arányok megváltoztatását célzó törekvéseként értelmezte és „arcátlan diszkriminációnak” nevezte az ortodoxoknak juttatott adományt, mondván, hogy a történelmi magyar egyházak nem szoktak hasonló ajándékokat kapni.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére huszonegy kovásznai és sepsiszentgyörgyi állampolgár bejelentette: pert indít a román kormány ellen.

Ioan Selejan akkori székelyföldi ortodox érsek tavaly áprilisban azt állította: az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő szállodát, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait.

Kovászna lakosságának mintegy 30 százaléka ortodox.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI