2015. február 2., hétfő

Román politikus a magyar jelképek védelmében

Élesen bírálta Gheorghe Falcă, Arad román polgármestere hétfőn a rendőrséget és a prefektúrát, amiért a polgármesteri hivatalban elhelyezett magyar nyelvű oklevél, valamint a helyi magyar iskolára kitűzött magyar nemzeti zászló ügyében tájékoztatást kértek.


Arad, magyarság, magyar jelképek, Új Jobboldal, Noua Dreaptă, Gheorghe Falcă, Románia, magyar-román kapcsolatok, kisebbségi jogok,
Gheorghe Falcă. Fotó: Ovidiu Micsik/Mediafax
Az elöljáró egy hétfői sajtótájékoztató keretében közölte, hogy az aradi rendőrség és a prefektúra az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet helyi vezetőjének feljelentése nyomán magyarázatot kért a polgármesteri hivataltól.

A hatóságok arról érdeklődtek, hogy Bognár Levente alpolgármester irodájának közelében miért van kifüggesztve egy magyar nyelvű oklevél. Hasonló átiratot kapott az aradi Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége is az iskolára kitűzött egyik zászló miatt.

A polgármester meglepődésének adott hangot, hogy a rendőrség ilyen ügyekkel foglalkozik. Kijelentette: értelmetlen a rendőrség kezdeményezése, de válaszolnia kellett a hivatalos átiratra, amelyben tájékoztatást adott az oklevél tartalmáról és kifüggesztésének körülményeiről.

Mint mondta, az oklevél egy fénymásolat arról a dokumentumról, amely szerint 1869-ben a város díszdoktori címet adományozott Aczél Péter akkori aradi polgármesternek. Az oklevél egy kiállítás része, amelyet az Arad megyei múzeum szervezett. Ennek keretében a várossal kapcsolatos régi dokumentumokat mutatnak be.

A rendőrség a magyar iskolára kifüggesztett magyar zászlóról is érdeklődött, amelyet az iskola az egyik magyarországi testvérintézménytől kapott.

Falcă elmondta, hogy a gyulai román iskolában csak a román zászló van kifüggesztve, ennek ellenére a magyar hatóságok nem viselkedtek úgy, mint a román hatóságok.
Áprilisban kapok egy oklevelet Budapesten, és természetes, hogy kiteszem a polgármesteri hivatalban. A Gyulán működő Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumban csak egyetlen zászló van kifüggesztve, a román, de senki nem haragudott meg ezért. Magyarország Romániával együtt része az Európai Uniónak, ezért, kedves prefektúra és rendőrség, azt hiszem, sok egyéb fontosabb dolgotok van, minthogy arról kérdezzetek, miért vannak oklevelek az intézmény falain, és mit jelképeznek ezek. Azt hiszem, ez már túl sok - mondta Arad polgármestere az arq.ro portál jelentése szerint.
Romániában - főleg a magyarok által többségben lakott Székelyföldön - az elmúlt években vita alakult ki a magyar többségű önkormányzatok és a román állami intézmények között arról, hogy milyen körülmények között használhatók a magyar nemzeti és a székely jelképek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás