2015. február 20., péntek

Román fogyasztóvédő: nem léteznek székely ízek

Románia, fogyasztóvédelem, Kovászna megye, Mircea Diacon, székely ízek, román ízek, hagyományos ízek,

Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi hivatal főfelügyelője kihágásnak minősítette, hogy egy székelyudvarhelyi húsipari cég „székely ízek” felirattal forgalmazta hentesáruit.


A cég ellen 2000 lejes bírságot rótt ki a hatóság, hivatalosan azért, mert lejárt szavatosságú árut találtak a polcon. A címkék esetében a feliratok kicserélésére szólították fel a hentesáruk készítőjét és forgalmazóját, amit ez meg is tett.

Diacon a marosvásárhelyi rádió érdeklődésére kifejtette, hogy nem léteznek „székely ízek”, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy egy termék jelmondataként sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, kifejtette:
Manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata - jelentette ki. 
„Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, és tudja, hogy milyen a székely íz” - okoskodott Diacon, arra viszont nem kívánt reagálni, hogy az egyik áruházlánc „román ízek” feliratú termékcsaládot forgalmaz.

Mózes István, a megbírságolt cég vezetője az MTI-nek elmondta, évek óta szerepel románul is, magyarul is termékeik címkéjén a „székely ízek” felirat. A fogyasztóvédelmi hivatal képviselői többször is jártak a kézdivásárhelyi üzletükben, ahol előbb ezt kifogásolták, majd egy alaposabb vizsgálat során találtak az üzletben egy lejárt szavatosságú terméket is, mely az elárusító figyelmetlensége folytán maradt a polcon. Végül erre hivatkozva rótták ki a bírságot.

Mózes István szerint egyértelmű, hogy a termékeik címkéjén szereplő „székely” szócska váltotta ki a hatóság fellépését, de hozzátette, úgy döntött, nem dacol a hatósággal, inkább újracímkézi a termékeit, és kihagyja a székely ízekre utaló feliratot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI via Krónika, MVR