2015. február 4., szerda

Repülőszerencsétlenség Ázsiában | Drámai felvétel a zuhanásról

Néhány perccel a felszállás után folyóba zuhant egy utasszállító repülőgép szerdán Tajvanon, több mint ötven utassal a fedélzetén. Zuhanás közben egy taxist is letarolt, aki csodával határos módon túlélte a balesetet.


TransAsia, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Tajvan, ATR-72
Amatőr felvétel. Forrás: YouTube
Legalább 32 ember meghalt, a balesetnek túlélői is vannak, köztük egy kétéves gyermek. Több személyt még eltűntként tartanak nyilván.

A TransAsia légitársaság két turbóhajtóműves ATR-72-es típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében bal szárnyával szinte függőleges irányban, egy többszintes hídon közlekedő taxit is érintve a híd korlátjának ütközött, majd a sekély vizű Kilung folyóba zuhant.

A helyszínen a délutáni órákban még csaknem ezer rendőrrel, tűzoltóval és katonával folyt a mentés, illetve a túlélők utáni kutatás. A mentők egyik vezetője közölte, hogy a gép orra a folyómederbe fúródott, s azt feltételezik, hogy többen ottrekedtek. Kiemelésük a törzs deformálódása miatt megnehezíti a mentők munkáját.

TransAsia, repülőgép baleset, utasszállító repülőgép, Tajvan, ATR-72
A bajba jutottakért csónakos mentőegységeket küldtek
Nem sokkal a balesetet követően több utasnak, köztük gyerekeknek sikerült kimászniuk a roncsból, néhányan a gépnek a vízből kiemelkedő törzsére kapaszkodtak fel. Volt, aki úszva hagyta el a baleset helyszínét. A baleset 15 sérültjét, valamint a taxist és utasát a közeli kórházakba szállították.

A járat célállomása a Tajvanhoz tartozó Kinmen volt, a gép fedélzetén 53 utas és 5 fős személyzet tartózkodott. Az irányítótorony helyi idő szerint délelőtt, nem sokkal 11 óra előtt veszítette el a kapcsolatot a pilótával.

A Hszinhua hírügynökség azt jelentette, hogy az utasok közül 31-en Kína szárazföldi részén élők voltak, a dél-kínai Hsziamen város két utazási irodája által szervezett csoportos turistaúton vettek részt. Az egyik csoportnak, amely már befejezte a kirándulást, eredetileg két órával később indult volna a gépe, de átfoglaltatták jegyüket a végül szerencsétlenül járt repülőre.

Két autóba szerelt fedélzeti kamera is rögzítette a balesetet. A képeken látszik, ahogyan a repülőgép szárnya előbb letarolja a taxit, majd a hidat súrolva a folyóba zuhan:Az ATR-72-es 2014 áprilisa óta volt szolgálatban, és legutóbb januárban esett át műszaki, biztonsági ellenőrzésen. A TransAsia illetékesei bocsánatot kértek a történtekért, de egyelőre nem közölték, mi okozhatta a balesetet.

Tavaly júliusban - rossz időjárási viszonyok között - egy másik ATR-72-es repülőgép zuhant le Tajvanon 48 ember halálát okozva. Az akkori balesetet tízen élték túl.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Sky News