2015. február 2., hétfő

Rekordítélet Romániában: 22 év korrupcióért

Első fokon huszonkét év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a bukaresti ítélőtábla egy román bírót hivatali visszaélés és többrendbeli korrupció miatt.


Romániában eddig ez a legsúlyosabb büntetés, amelyet korrupciós perben kiszabtak. Az elítélt bíró, Mircea Moldovan fellebbezést nyújthat be az első fokú határozat ellen.

Mircea Moldovan, törvénybíró, korrupció, Románia, hivatali visszaélés, rekordítélet,

Az ügyészség által tavaly júniusban közzétett, vádemelésről szóló közlemény szerint Moldovan a bukaresti törvényszék bírájaként összesen mintegy 30 ezer lej értékben fogadott el pénzt és élelmiszereket, különböző tárgyakat, így szőnyeget és televíziót is. Hét alkalommal fogadott el törvénytelenül különféle adományokat, és cserében kedvező ítéleteket hozott.

A bíró kereskedelmi ügyekkel foglalkozott, főként csődeljárásokról kellett döntenie, és a kenőpénzt üzletemberektől, csődgondnokoktól kérte.

Azért kapott ilyen súlyos ítéletet, mert több bűncselekményért ítélték el. Ezek közül a legsúlyosabb hat év és tíz hónap, a halmazati büntetésbe foglalás nyomán pedig további 15 évet szabtak ki ellene, ami az összes büntetés együttes időtartamának mintegy egyharmadát teszi ki - írta a Mediafax hírügynökség.

Az ügyben Dan Adamescu üzletember is érintett. Az Astra biztosítótársaság tulajdonosát 4 év és 4 hónap börtönbüntetésre ítélték el. Őt abban találták vétkesnek, hogy 20 ezer euró kenőpénzt adott két másik bírónak, akik szintén vádlottként szerepeltek az ügyben. Az üzletember is a bajba jutott cégei számára hozandó kedvező ítéletek reményében vesztegette meg a bírákat. Az ügy valamennyi vádlottja fellebbezhet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
A kép forrása: Facebook/Digi24