2015. február 12., csütörtök

Putyin: Ukrajnában békeidők jönnek

Az egymásnak ellentmondó kora reggeli hírek után úgy tűnik, hogy mégiscsak megszületett a második minszki béke.


Angela Merkel, donyecki szakadárok, Kelet-Ukrajna, minszki tárgyalások, Oroszország, Ukrajna, ukrán válság, Vlagyimir Putyin, ukrán tűzszünet
Vlagyimir Putyin, Francois Hollande, Petro Porosenko és Angela Merkel Minszkben. Fotó: Szergej Gric/AP/MTI
A német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón nagy viták közepette megállapodtak a tűzszünetről és a nehézfegyverek visszavonásáról.

Csütörtökön, a tárgyalások befejeztével Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte a sajtóval, hogy a tárgyalási folyamat nehézségei ellenére a „normandiai négyeknek” mégis sikerült megállapodást elérniük az ukrán válság rendezését célzó legfőbb kérdésekben.

Vasárnap nulla órától, azaz szombat éjféltől lép életbe a tűzszüneti megállapodás.

A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai „felkelők” pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket.

A szerda estétől csütörtök reggelig tartó egyeztetések igen feszült hangulatban zajlottak. Erről ITT írtunk bővebben. Akkor még úgy tűnt, álom marad a béke.


Az összekötő csoportban írták alá a minszki megállapodást


A csütörtökön lezárult minszki tárgyalásokon két dokumentum született. Putyin közölte, hogy épp most írták alá a minszki összekötő csoport dokumentumát, amely a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki megállapodásának megvalósítására irányuló intézkedéseket rögzíti.

Angela Merkel, donyecki szakadárok, Kelet-Ukrajna, minszki tárgyalások, Oroszország, tűzszünet, Ukrajna, ukrán válság, Vlagyimir Putyin,
Putyin sajtótájékoztatója a minszki Függetlenségi Palotában 2015. február 12-én. Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko/Pool/Ap/MTI
A maratoni német-francia-orosz-ukrán csúcs eredményeként ugyanakkor csak egy nyilatkozatot adnak ki, amely szerint a felek támogatásukról biztosítják az ukrán válság rendezésére irányuló folyamatot.

A megállapodás teljes fogolycserét ír elő


A felek „mindenkit mindenkire” alapon biztosítják a kelet-ukrajnai konfliktusban túszul ejtett és törvénytelenül fogva tartott foglyaikat - egyebek között ez áll az ukrán válság rendezéséről csütörtökön aláírt minszki megállapodásokban - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

A fogolycsere folyamatának legkésőbb a nehézfegyverek visszavonását követő ötödik nap be kell fejeződnie.

 Szabadon engedik az ukrán pilótanőt

Petro Porosenko ukrán elnök, hogy az orosz féllel megállapodtak Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő rövid időn belül történő szabadon engedéséről.

Angela Merkel, donyecki szakadárok, Kelet-Ukrajna, minszki tárgyalások, Oroszország, tűzszünet, Ukrajna, ukrán válság, Vlagyimir Putyin, kelet-ukrajnai békemegállapodás, túszcsere
Francois Hollande, Angela Merkel és Petro Porosenko. Fotó: Szergej Gric/AP/MTI
Szavcsenko tavaly nyáron esett az oroszbarát donyec-medencei szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Moszkva orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolta Szavcsenkót.

Nem biztosítanak autonómiát a szakadároknak


Az ukrajnai válság rendezéséről tartott minszki tárgyalásokon aláírt megállapodások nem biztosítanak autonómiát az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeknek - közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök a fehérorosz fővárosban.

Ukrán ellenőrzés alá kerül a teljes orosz-ukrán határ


Az ukrajnai válság rendezéséről minszki megállapodások előirányozzák azt is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakasz felett; ez a folyamat a helyhatósági választások megtartása után veszi kezdetét, és a jövő év végéig tart - idézte az Interfax hírügynökség Porosenkot.

Egy átfogó politikai rendezésről is megállapodtak


Francois Hollande francia elnök csütörtökön Minszkben úgy fogalmazott, a csúcstalálkozón széles körű megállapodás született, amely a tűzszünet megteremtése mellett az ukrán válság átfogó politikai rendezésére irányul.

Angela Merkel, donyecki szakadárok, Kelet-Ukrajna, kelet-ukrajnai békemegállapodás, minszki tárgyalások, Oroszország, tűzszünet, Ukrajna, ukrán válság, Vlagyimir Putyin,
Merkel és Hollande közös sajtótájékoztatójuk előtt a minszki Függetlenségi Palotában 2015. február 12-én. Fotó: Kirill Kudrjavcev/Pool/AP/MTI
Hollande az újságíróknak „komoly reményekre” okot adó megállapodásról beszélt, még ha „nem is sikerült még mindent elérni” a tárgyalásokon.

Angela Merkel hangsúlyozta, Porosenko minden tőle telhetőt megtett, hogy véget vessen a vérontásnak.
Most van egy halvány reményünk, de még komoly akadályok állnak előttünk. Nincsenek illúzióink. Még nagyon-nagyon sok munka szükséges. Mindazonáltal reális esély van arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak - mondta a német kancellár.

A hadi helyzet felmérése

Megállapodtunk Porosenko elnökkel arról, hogy megbízzuk (...) katonai szakértőinket, állapítsák meg mi is folyik valójában (...), és igyekezzenek kidolgozni valamiféle lépéseket az elfogadott intézkedések betartásának ellenőrzésére - mondta Putyin újságíróknak.
Példaként az orosz elnök az úgynevezett „debalcevei katlanban” kialakult helyzet eltérő értékelését hozta fel, miután a Donyeck és Luhanszk között félúton, egy ukrán beszögelésben védett Debalcevénél Kijev szerint valójában nem zárták körbe az ukrán erőket.

A minszki megállapodások aláírása előtt nem sokkal a szakadárok egyik követelése az volt, hogy Kijev vonja ki katonáit a hetek óta ostromlott debalcevei katlanból.

A rossz ösvényről a jóra


Jó esély kínálkozik arra, hogy Ukrajnában az ésszerű megoldás felé induljanak el a dolgok - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli nem hivatalos tanácskozására érkezve.

Angela Merkel, donyecki szakadárok, Kelet-Ukrajna, kelet-ukrajnai békemegállapodás, minszki tárgyalások, Oroszország, tűzszünet, Ukrajna, ukrán válság, Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor
Orbán Viktor: Jobb nap a mai, mint a tegnapi volt. Fotó: Burger Barna/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az előzetes értékelés szerint jó esély van arra, hogy az események „a rossz ösvényről a jó ösvényre váltsanak”.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy az Európai Tanács meghallgatja majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök beszámolóját a Minszkben történtekről, és Petro Porosenko is találkozik a tagállamok vezetőivel, valamint pénteken ő maga Kijevbe utazik.

A kormányfő kiemelte, hogy köszönet illeti Merkelt és Hollande-ot a diplomáciai erőfeszítésekért és az eredményes tárgyalásokért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI