2015. február 17., kedd

Putyin és Orbán ellen demonstráltak Budapesten

Vlagyimir Putyin orosz államfő keddi budapesti látogatása és Orbán Viktor kormányfő külpolitikája ellen tüntettek hétfőn Budapesten.


Budapest, demonstráció, Humán Platform, Orbán Viktor, Paks 2, Putyin Budapesten, Vlagyimir Putyin,
Hová lett a híres magyar vendégszeretet? Fotó: Mohai Balázs/MTI
A demonstrálók a Keleti pályaudvartól indultak el, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak.

A menet elején vonulók egy „Putyin nyet! Európa igen!” molinót vittek, a tüntetők a Beatles Back in the USSR című számára indultak el.

Vonulás közben mások mellett Vágó Gábor beszélt mikrofonba az általa több ezresre becsült tömeghez. A volt LMP-s országgyűlési képviselő egyebek mellett a „paksi paktum” ellen érvelt, és szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, illetve azt hangoztatta, hogy a magyarok nyugati típusú demokráciát akarnak.

A vonulás kezdő- és célállomására utalva Vágó többször is azt hangoztatta, azért vonulnak a Keleti pályaudvarról a Nyugati pályaudvarra, hogy így fejezzék ki szimbolikusan is: nem keletre, hanem nyugatra kellene tartania Magyarországnak. Hozzátette: nem bíznak Orbán Viktor miniszterelnök „illiberális politikájában” és a kormány „gyenge külpolitikájában”.

Budapest, demonstráció, Orbán Viktor, Putyin Budapesten, Vlagyimir Putyin, Humán Platform, Paks 2,
Amikor a menet eleje a Rottenbiller utcai felüljáróhoz ért, a vége akkor indult el a Keleti pályaudvar elől. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája arról beszélt, Orbán Viktor 1989-ben még tudta, mit jelent a szabadság. Szerinte az emberek Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt azonban már „a nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt elnyomó diktatúrában élnek”. Azt mondta: az emberek a rendszerváltás óta nem éltek olyan tartós elnyomásban, mint most.

Utalva Putyin budapesti látogatására és arra, hogy a hírek szerint a Fiumei úti sírkertben olyan emlékművet koszorúz majd meg, amely 1956-os forradalmat ellenforradalomnak nevezi - azt is mondta, nem gondolta volna soha, hogy az 1989-ben Nagy Imre miniszterelnök újratemetésén beszédet mondó Orbán Viktorral szemben neki kell 1956 becsületét megvédenie.

Ámon Ada, az Energiaklub vezetője azt hangsúlyozta, hogy miközben a nemzet érdekét szolgáló energiapolitika nyugati, a Paksra tervezett két új atomerőműblokk „egy keleti energiamonstrum”. Az orosz vezetés a saját logikája szerint működik - mondta -, ez pedig arra készteti, hogy atomerőművet adjon el Magyarországnak. Ez pedig az olaj- és gázfüggéssel együtt kiszolgáltatottságot jelent, „amit épelméjű ember nem akarhat”. Vagyis Paks II. nem elsősorban energetikai, hanem politikai kérdés.

A továbbiakban úgy fogalmazott, hogy a nyugati energiapolitika a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben, mert a nap ingyen süt, a szél ingyen fúj és a föld hője ingyen termelődik. Ezzel szemben az atomenergia drága, szennyező és veszélyes technológia, nem csak nukleáris kockázatot jelent, de veszélyes a gazdaságra és a nemzetbiztonságra is, illetve korrupciós kockázatot - jelentette ki.

A Magyarországon tanuló Margarita Rimarenko krími ukrán állampolgár arról beszélt, hogy az Oroszország által annektált Krímben nincsenek jogok, nincs jogrend és szabadság. Az erőszak törvénye uralkodik - jelentette ki, hozzátéve: elfogadott gyakorlat lett, hogy fegyveres katonák látogathatnak meg aktivistákat, újságírókat és egyetemi tanárokat. Margarita Rimarenko azt hangoztatta, hogy ki kell állni a szabadság mellett!

Budapest, demonstráció, Orbán Viktor, Putyin Budapesten, Vlagyimir Putyin, Humán Platform, Paks 2,
Nem leszünk gyarmat. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A tüntetők olyan és ahhoz hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mint: „Nem leszünk gyarmat.”; „Menjetek vissza Ázsiába!”; „Madarat tolláról, Orbánt barátjáról”. A demonstrálók a „Demokráciát!”; „Európa” és a „Ruszkik haza!” jelszavakat skandálták.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI