2015. február 2., hétfő

Ponta napjai meg vannak számlálva?

Miközben a román miniszterelnök a parlament támogatását kérte hosszú távú tervei valóra váltásához hétfőn, a tavaszi ülésszak nyitónapján, addig több kormánypárti honatya átült a kormánybuktatásra készülő jobbközép ellenzék táborába.


Victor Ponta, Ponta-kormány, kormánybuktatás, politika, Románia, Klaus Johannis, Nemzeti Liberális Párt, PSD,
Victor Ponta. Véget ért politikai hatalma? Mircea Geoană szerint igen
Ponta a képviselőház előtt mondott beszédében gazdasági növekedést, több munkahelyet, szociális juttatásokat és adócsökkentést ígért.

Egyebek között új adótörvénykönyv elfogadásához kért támogatást, amely szerinte lehetővé teszi, hogy Románia jövőre csökkentse az áruforgalmi adót a „2010-es szint közelébe”. 2010-ben Romániában 19-ről 24 százalékra emelték az áfát.

Ponta azt is megígérte, hogy kormánya kevesebb sürgősségi rendeletet fog hozni, ha az új államfő már nem küld vissza annyi törvényt megfontolásra a parlamentnek, mind elődje tette.

 Kényelmes többség után mélyrepülés

Pontának a novemberben elvesztett elnökválasztás után ingott meg a támogatottsága; decemberben még kényelmes többsége volt a parlamentben, azonban a pártelnök-kormányfő decemberben kizárta a PSD-ből a távozását követelő ellenlábasait, köztük Mircea Geoană szenátort, a párt volt elnökét, aki most új szociáldemokrata alakulatot szervez, amelyhez eddig 16 törvényhozó csatlakozott - nem csak a PSD-ből -, akik korábban a Ponta-kormányt támogatták.

Politikai prostitúció 

Hétfőn a kormányoldal hat képviselője ült át a Klaus Iohannis államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt frakciójába. A liberálisok közölték: bizalmatlansági indítvánnyal próbálják leváltani Pontát.

Romániában azonban nem szokatlan, hogy a törvényhozók egy része igyekszik idejében átülni a „feljövőben lévő” oldalra: Ponta is így került hatalomra 2012-ben, fél évvel a parlamenti választások előtt.

► Johannis liberális kormány akar

Az új PNL-t alkotó két jobbközép párt, a Demokrata Liberális Párt és a történelmi PNL a tavaszi ülésszaktól kezdődően - a képviselőházban és szenátusban is - közös frakciót hozott létre, ezzel újabb lépést tett a teljes összeolvadás felé, amelyet a 2016-os parlamenti választások után akarnak véglegesíteni.

Klaus Johannist a PNL éléről választották államfővé. Váratlan választási sikere nyomán a jobboldali összefogás népszerűsége is megugrott. Johannis több ízben jelezte, hogy szívesebben dolgozna együtt egy, a új liberális mozgalom körül szerveződő kormánnyal.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI | A fotó forrása: gov.ro