2015. február 16., hétfő

Nem körözik Markó Attilát

Eddig nem adtak ki európai elfogató parancsot az állítólag Magyarországon tartózkodó Markó Attila ellen - közölte a román külügyi tárca illetékese hétfőn.


Markó Attila, Románia, Magyarország, korrupció, Alina Bica, Bica-ügy, DIICOT, DNA, illegális visszaszolgáltatás

A kommüniké szerint nem a minisztérium hatáskörébe tartozik eljárni egy nemzetközi körözés alatt álló gyanúsított letartóztatása és kiadatása ügyében: ez a rendőrségre és bíróságokra tartozik.
Nem adottak egy esetleges diplomáciai fellépés feltételei - szögezte le a külügyminisztérium.
A minisztérium Bogdan Diaconu független képviselő interpellációjára válaszolt. A magyarellenességéről elhíresült politikus azt akarta tudni: milyen lépéseket tesz a román diplomácia a „súlyos korrupciós cselekményekkel” gyanúsított, Magyarország által „bújtatott” közszereplő kiadatása érdekében.

Markó Attilát tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, most pedig egy másik restitúciós ügyben gyanúsítják visszaéléssel; őrizetbe vételéhez tavaly decemberben járult hozzá a képviselőház.

Markó a második üggyel kapcsolatban rámutatott: egy olyan döntés miatt emeltek vádat ellene, amelyben ő nem vett részt, hiszen azon a napon, 2011. március 15-én, a magyar nemzeti ünnep brassói rendezvényein tartózkodott. Markó érthetetlennek minősítette, miért késlekedik a korrupcióellenes ügyészség ejteni az ellene felhozott vádakat, és beismerni azt, hogy alaptalanul keverte gyanúba.

A képviselő decemberben közölte, hogy a „Mikó-perben hozott igazságtalan ítélet” és „újabb alaptalan meggyanúsítása” miatt megingott a bizalma a román igazságszolgáltatásban, ezért Magyarország és az Egyesült Államok védelmét kérte.

Markó Attila ügyvédje a múlt héten egy román hírtelevíziónak azt mondta: az RMDSZ-képviselő Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor védelmét élvezi. Markó szerint a román sajtó kiforgatta ügyvédje szavait, hiszen nem ő áll Orbán Viktor védelme alatt, hanem Magyarország áll ki a Mikó-ügy mellett.

A témát azóta Diaconu igyekszik napirenden tartani a román médiában. Diaconu a kormányzó Szociáldemokrata Párt színeiben szerzett parlamenti mandátumot, de tavaly az RMDSZ akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásul kilépett PSD-ből. A képviselő több magyarellenes törvény-kezdeményezés szerzője és havonta tucatnyi magyarellenes írást közöl az Adevărul című liberális lap blogrovatában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI