2015. február 2., hétfő

Merkel bevezető kurzust tartott demokráciából Orbánnak

Hivatalos látogatást tett ma Budapesten Angela Merkel. Az ötórás vizit keretében a német kancellár Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat, majd közös sajtótájékoztatót tartottak az Országházban.


Merkel: Az illiberális szóval nem tudok mit kezdeni.
Orbán: Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális. Forrás: ZDF
A magyar sajtó a tête-à-tête minden mozzanatáról részletesen beszámolt, politikai elemzők és protokollszakértők véleményezték a gesztusok és pillantások jelentését és jelentőségét.

Lássuk, hogyan vélekedett a német sajtó Merkel budapesti látogatásáról, Orbánról és az illiberális demokráciáról.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Merkel nyíltabb bánásmódot sürget az ellenzékkel címmel közölt beszámolót a hírportálján, kiemelve, hogy Merkel és Orbán tárgyalásának fő témája az ukrán válság volt, de Merkel így is megtalálta a módját annak, hogy „néhány kritikus hangú” megjegyzést is tegyen vendéglátójának, és „felszólította"” őt, hogy tanúsítson „nagyobb nyíltságot” bírálóival szemben.

Angela Merkelt, demokrácia, Magyarország, Merkel Budapesten, Orbán Viktor, Orbán-kézcsók, protokoll, Áder János
Áder János köztársasági elnök is fogadta a német kancellárt. Áder és Merkel német a Sándor-palota teraszán. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Az ARD országos közszolgálati televízió a hírportálján Merkel bírálja az ellenzékkel való bánásmódot címmel közölt összeállítást, amelyben kiemelték, hogy Orbán „vitatott” személyiség az EU-ban, egyebek között „autoriter kormányzati stílusa és a kritikus újságírókkal szembeni rabiátus fellépése miatt”, és Merkel „szóba is hozta ezeket a pontokat”.

Hozzátették: a kancellár sürgette a magyar kormányfőt, hogy viselkedjen nyitottabban bírálóival, és találkozójuk után "kiemelte a sajtószabadság és a vélemények sokszínűségének jelentőségét".

A kézcsók. Súlyos protokollhiba? Szakértő szerint igen, mert a diplomáciában a pozíciót nézik, nem azt, hogy ki nő és ki férfi.A ZDF országos közszolgálati televízió Bírálat Orbán miniszterelnök felé - Bevezető kurzus demokráciából: Merkel Budapesten címmel közölt tudósítást a hírportálján, kiemelve, hogy a kancellár vendéglátója „nem követi olyan nagyon pontosan a demokrácia játékszabályait”. Merkel „szóba hozta a problémát”, és szavait Orbán „kővé vált arccal” hallgatta - tették hozzá.

Kifejtették, hogy Orbán kapcsolata az autoriter vezetőkkel, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint a „durva” fellépése az ellenzékkel és hazai bírálóival szemben „borússá” tette az EU-s és NATO-s szövetségesekkel folytatott viszonyt, így az utóbbi években ritkán fordultak meg magas állami vendégek Budapesten.

Angela Merkelt, demokrácia, Magyarország, Merkel Budapesten, Orbán Viktor, Orbán-kézcsók, protokoll, Szegedi Tudományegyetem
Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora átadja az egyetem díszdoktori címét Angela Merkelnek. A ceremónia után a német kancellár diákok kérdéseire válaszolt. Fotó: Andrássy egyetem/Ancsin Gábor/MTI
A kancellári vizitnek így „Orbán nagy napjának” kellene lennie a magyar fél szándéka szerint, „de a német kancellár elég világos szavakkal” jellemezte a vendéglátója kormányzati stílusát - emelte ki a ZDF.

KAPCSOLÓDÓ:
A kaméleon Orbánt ostorozza a német sajtó

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI