2015. február 14., szombat

Meggyalázták az aradi Szabadság-szobrot (VIDEÓ)

Ismeretlen tettesek szombatra virradóra a román nemzeti színekre festették le az aradi Szabadság-szobor talapzatán a 13 vértanú tábornok arcképét.


Szabadság-szobor, aradi tizenhármak, aradi vértanúk, magyarság, emlékműgyalázás, Arad, Bag pula în bozgori
„Bag pula în bozgori”. Forrás: YouTube/Aradi Nap
A tábornokok domborműveit festékszóróval színezték pirosra, sárgára és kékre. A talapzatra fekete festékszóróval magyarokat gyalázó szöveget is írtak.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere a helyi sajtónak elmondta, az RMDSZ feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.
Vers-szombat:
     Ady Endre: Október 6.
A 13 vértanú közül hatnak az arcképét festették be a szoborcsoport déli és keleti oldalán. Az alkalmazott színekből arra lehet következtetni, hogy nem spontán vandalizmus, hanem előre megfontolt szándékkal elkövetett emlékműgyalázás történt.

Szabadság-szobor, aradi tizenhármak, aradi vértanúk, magyarság, emlékműgyalázás, Arad, Bag pula în bozgori
Román nemzeti színekben „pompázó” tábornokok. Fotó: Irházi János/MTI
Az alpolgármester elmondta, a szoborcsoportot korábban éjjel-nappal őrizte a helyi rendőrség, a polgármesteri hivatal takarékossági intézkedései következtében azonban már nem jut állandó őr a térre, amelyen az emlékmű áll. A szoborcsoportra azonban térfigyelő kamerákat állítottak, így bíznak abban, hogy a rendőrségnek sikerül azonosítani a tettest vagy tetteseket.

Bognár Levente azt is elmondta, a rendőrség hivatalból elkezdte a nyomozást, az RMDSZ hétfőn mérlegeli, hogy szükséges-e feljelentést tennie. Az alpolgármester a szoborcsoportot 2004-ben restauráló művészek egyikével Kocsis Rudolffal járt a helyszínen szemügyre venni a rongálás következményeit.


Kocsis Rudolf első ránézésre megállapította, hogy hagyományos festéksprayt használt az elkövető. Elemezni kell a festék vegyi összetételét, és meg kell keresni a festék oldószerét. A bronzplakettek lemosása, lekaparása feltehetőleg tönkreteszi a domborművek patináját, de ez a hatás is kezelhető. Kocsis Rudolf szerint a kőrészek letakarítása lesz nehezebb.
Az aradi Szabadság-szobor a 19. századi európai romantika jegyeit viselő köztéri műalkotás, amelyet Huszár Adolf tervei alapján - a szobrászművész időközben bekövetkezett halála miatt - Zala György készített el.

A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Trianon után a román karhatalom előbb körbedeszkáztatta, majd 1925-ben eltávolította.
Hetvenkilenc év után 2004-ben sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet - a román-magyar kormányközi egyezmény alapján - a megbékélés parkja vesz körül. A visszaállított szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Aradi Nap