2015. február 17., kedd

Még monumentálisabb lesz a parajdi sóbánya

Újabb szintet tesznek látogathatóvá a parajdi sóbányában – közölte az Agerpres hírügynökség.


parajdi sóbánya, Parajd, Székelyföld, egészségügy, turizmus,
A parajdi sóbánya a Székelyföldre látogató magyarországi turisták egyik legkeresettebb objektuma
A jelenleg látogatható szintnél 24 méterrel mélyebben található egy olyan szint, amelyből az 1970-es években bányászták ki a sót. Arra készülnek, hogy ezt a szintet is látogathatóvá tegyék.

Jelenleg a mélyebb tárnákba vezető út kivájása zajlik, és ez a művelet is közel egy évet fog igénybe venni. A számítások szerint a fejlesztést 3-5 év alatt tudják befejezni, és annak összköltsége két- és hárommillió euró között lesz.

A bánya egyes járatait 1965-ben tették látogathatóvá. A jelenleg látogatható szintet 1980-ban nyitották meg a közönség előtt. A 20 méter széles, 12-18 méter magas járatokban szórakozási lehetőségeket is biztosítanak a látogatóknak: kalandparkot, játszóteret, mozit és vendéglőt is kialakítottak a mélyben.

A mélyebben húzódó földalatti járatokat a gyógykezelésre érkezők számára rendeznék be - a bánya sós levegője elsősorban a légúti betegségekkel küzdők számára ajánlott -, a jelenleg is látogathatókat pedig a turisták igényeihez igazítanák. 

A parajdi sóbányát 2014-ben 525 ezren látogatták meg, közel 150 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI