2015. február 3., kedd

Marosvásárhely: nem lesz felvonulás a Székely szabadság napján

Marosvásárhely polgármestere megtiltotta, hogy a Székely Nemzeti Tanács március 10-én felvonulást szervezzen a székely vértanúk emlékművétől a város főteréig, és tiltakozó megmozdulást tartson a prefektusi hivatal előtt.


Ilyen volt a tavalyi demonstráció. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Dorin Florea intézkedéséről Izsák Balázs SZNT-elnök számolt be keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. A polgármester csak a Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékezéshez adta hozzájárulását.

A SZNT írásban kérte Maros megye prefektusát, hogy támadja meg a törvényszék közigazgatási osztályán a – megítélése szerint – törvénytelen döntést, ám maga is a törvényszékhez fordult a polgármesteri határozat érvénytelenítése céljával.

Izsák Balázs úgy vélte, nem az a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e felvonulás és tiltakozás a Székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi tömegmegmozduláson. Szerinte a romániai demokrácia a tét.

Mint elmondta, a polgármester a 2013-ban és 2014-ben tapasztalt rendbontásokra hivatkozva tiltotta be a felvonulást, de azt is közölte, hogy március 9. és 11. között a húsvétot megelőző böjti szokásokkal kapcsolatos rendezvényt engedélyeztek a tervezett felvonulás útvonalába eső helyszínen.

Izsák Balázs nyomatékosította, hogy a gyülekezési jogot biztosító román törvény szerint a tiltakozó megmozdulások nem engedélykötelesek, a jogszabály csupán bejelentési kötelezettséget ír elő. A hatóságnak csak akkor állna jogában betiltani egy tiltakozó megmozdulást, ha például arról lenne tudomása, hogy a tiltakozók államcsínyt készítenek elő.

Arra is figyelmeztetett, hogy a román kormány korábbi ígérete ellenére nem szervezett közvitát a regionális átalakítás kérdésében és nem konzultált az érintett önkormányzatokkal a tervezett átalakításról. Megjegyezte: 45 székelyföldi önkormányzat fogadott el olyan határozatot, amelyben kinyilvánította, hogy a Székelyföld régióhoz szeretne tartozni. Ezek a határozatok az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának a napirendjére kerültek.
A Székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője - Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést.
A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által szintén betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

A 2013-as tömegmegmozdulással kapcsolatban a hatóságok semmilyen rendbontást nem jeleztek, a 2014-es kapcsán kiállított jegyzőkönyveket megtámadták a bíróságon, a perek még folyamatban vannak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI