2015. február 12., csütörtök

Magyar siker: megmentették egy daganatos hal életét

Életmentő műtétet hajtottak végre Magyarországon egy daganatban szenvedő halon a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.


állatvilág, császár csattogóhal, természet, orvostudomány, tudomány, Magyarország, Nyíregyházi Állatkert, Nelson
A műtétből felépült Nelson egy nyugodt, biztonságos medencében, békés haltársak között éli mindennapjait
A Nelson nevet viselő császár csattogóhal bal szemén észlelték a daganatos elváltozást, amelynek növekedése már az állat életét is veszélyeztette. A daganatot csak a hal szemének teljes eltávolításával lehetett kivenni.

A nem mindennapi beavatkozás ideje alatt a hal műtéti altatásban volt, a medence vizébe kevert altatószert úgynevezett nyomásvezérelt szondával áramoltatták a hal kopoltyúján át.

A műtét során kivették a daganatos szemet, szövettani vizsgálatokat végeztek, a seb zárását követően pedig két hetes utókezeléssel biztosították a tökéletes gyógyulást.

Az elváltozás súlyosságát jól jellemzi, hogy a felépülés idején a halnak napokig tartott, amíg újra megtanult egyensúlyba kerülni úszás közben.

A császár csattógóhal


A Vörös-tenger déli részétől, illetve Kelet-Afrikától Új-Kaledóniáig honos, ezen kívül Japán déli részétől északra és Ausztráliától délre is megtalálható. Korall- és sziklazátonyok közelében fordulnak elő, gyakran barangol például a zátonyok szomszédságában elterülő homoksíkokon és kavicsos foltokon. Mélyebb vizek viszonylag sík fenekéről is került már elő vonóhálós halászat során.

Az átlagosan 60 centiméter hosszú halfajta legnagyobb kifogott példánya több mint 32 kilogramm volt. Színe általában vörös vagy rózsaszín, úszói vörösek, kivéve a mellúszókat, melyek rózsaszínűek. Tápláléka halakból, tengeri rákokból és fejlábúakból áll.

A csattogóhal a horgászok kedvelt zsákmányállata, kereskedelmi szempontból fontos szerepet tölt be, ám az Indiai-óceán bizonyos régióiban a nagyméretű példányok ciguatera-mérgezést okoznak. Ez az embereknél általában emésztési és idegrendszeri tüneteket okoz, elfogyasztása esetén hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, zsibbadás, koordinációs zavarok vagy akár hallucináció is felléphet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI