2017. február 21., kedd

Ma van az anyanyelv nemzetközi napja

Az ENSZ 1999-ben nyilvánította az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét, amelyet 2000-ben ünnepeltek először.

anyanyelv, az anyanyelv nemzetközi napja, ENSZ, magyar nyelv, UNESCO
Forrás: UNESCO
Az anyanyelv világnapját Banglades javaslatára vezették be, és annak emlékére tartják, hogy 1952-ben az akkor még Pakisztánhoz tartozó, bengáli nyelvet beszélő Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé.

Tiltakozásul a bangladesi diákok február 21-én az utcára vonultak, és a rendőrség ötöt megölt közülük.

A globalizáció következtében rohamosan növekszik a kis nyelvekre leselkedő veszély.

Az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO szerint ebben az évszázadban a kihalás veszélye fenyegeti a világ hatezer nyelvének több mint a felét, miközben világnyelvként feltartóztathatatlanul hódít az angol.

Ahhoz, hogy egy nyelv önállóan élhessen, néhány százezer ember kell, bizonyos lélekszám alatt a nyelv elhalásának folyamata feltartóztathatatlan; manapság hozzávetőleg kéthetente tűnik el egy nyelv a világon.

Édes anyanyelvünk


A magyar nyelv mintegy 3000 éve önállósult. A 11. századtól beszélhetünk folyamatos magyar írásbeliségről, bár 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv. A magyar anyanyelvűek számát jelenleg 14-15 millióra becsülik.


Anyanyelvünkben egymillióra tehető a szavak száma, de ebből még a Magyar Értelmező Kéziszótár is csupán 70 ezret tartalmaz. A nyelvek szókészletét nem véletlenül nevezik szókincsnek, az egyén és társadalom fejlettségének mutatója, hogy mennyit birtokol ebből a kincsből.

A magyart nem fenyegeti az eltűnés veszélye, sőt 2004 májusától, Magyarország EU-csatlakozásától az Európai Unió hivatalos nyelveinek egyike a magyar.

Az anyanyelv használata uniós állampolgári jog, a kulturális sokszínűség biztosítéka. Ez a jog különösen fontos, mert a felmérések szerint az Unió polgárainak többsége kizárólag az anyanyelvét beszéli. Az EU egyik célkitűzése, hogy az anyanyelven kívül két idegen nyelvet is elsajátítsunk.

A Magyar Nyelv Múzeuma


2008. április 23-án — Európában egyedülálló intézményként — a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjében felavatták a Magyar Nyelv Múzeumát, amelyben korszerű hang- és látványelemekkel állandó kiállítás mutatja be anyanyelvünk múltját, jelenét és reményteljes jövőjét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTVA